Det här är ditt nu, Reinfeldt

Lena Mellin.
Lena Mellin.

?Det här är kolkraftverket Boxberg. Och brunkolsbrottet Nochten. De ligger i Tyskland – men ägs av svenska staten som tjänar stora pengar på smutsig el i Europa.

?Om en vecka inleds klimattoppmötet i Köpenhamn. Det är avgörande för vår framtid.

?Här kan världens ledare bli överens om att hejda utsläppen av växthusgaser. Utsläppen som hotar vår jord, våra städer, vårt jordbruk, våra djur och växter. Som gör människor fattiga och driver dem på flykt.

?Statsminister Fredrik Reinfeldt spelar en avgörande roll på mötet. Som EU:s ordförande företräder han 27 länder som bestämt sig för att ta ledningen i kampen för ett sundare och bättre klimat.

?I flera år har Reinfeldt rest runt världen för att förbereda ödesmötet. Han har träffat USA:s Obama, Kinas Hu, Indiens Sing, Brasiliens Lula och många fler.

?Men Fredrik Reinfeldt är inte bara en klimatmissionär. Han är också en miljöbov.

?Vattenfall ägs av staten. För tio år sedan släppte de nästan inte ut någon koldioxid alls. I år blir det 91 miljoner ton, mer än hela Sverige.

?Det beror på en kraftig expansion utomlands. Bland annat äger Vattenfall 18 kolkraftverk i Tyskland, Polen, Nederländerna och Danmark.

?För staten är Vattenfall en kassako. Men vinsten kommer inte bara från vatten, vind och kärnkraft. Den kommer också från det Fredrik Reinfeldt säger sig vilja bekämpa – utsläpp av koldioxid. Tysk och polsk kolkraft.

?Man kan kalla det realpolitik.

Eller hyckleri.

Välj själv.

Publisert: