9.00 Rättegång för skotten i Gamla stan

NYHETER

Förhandlingarna hålls i säkerhetssalen

1 av 2 | Foto: PER-OLOF SÄNNÅS
En 41-årig man står åtalad för försök till mord.

Mannen misstänks ha skjutit greven och hans sambo flera gånger med pistol den 21 april i Gamla stan i Stockholm.

Klockan 9.00 inleds rättegången mot 41-åringen som åtalats för försök till mord.

Förhandlingarna hålls i säkerhetssalen vid polishuset på Kungsholmen.

Aftonbladet.se bevakar rättegången på plats.

41-åringen har under hela utredningen nekat till brott och har i flera förhör valt att tiga.

Mannens advokat Peter Lindqvist har tidigare sagt att 41-åringen under rättegången kommer att lämna ”en förklaring” till sin tystnad under utredningen.

Pistol nedgrävd på tomten

Bland åklagarens bevisning finns bland annat ett vittne som ska styrka att den misstänkte gärningsmannen någon dag före mordförsöken köpt den gula moped som skytten använde i samband med dådet.

Ett utlåtande från Statens kriminaltekniska laboratorium ska styrka att den pistol som hittades hos den misstänkte 41-åringen är samma vapen som användes vid skjutningen.

Peter Lindqvist har tidigare medgivit att bevisningen mot 41-åringen är ”mycket” graverande, men har inte velat säga hur han skall lägga upp försvaret.

– Han kommer att lämna en förklaring till sin tystnad under förundersökningen vid huvudförhandlingen, och det ena kommer då att ge det andra. Men han är inte beredd att via mig lämna den förklaringen nu, sa Lindqvist till Aftonbladet den 1 juli.

Motivet fortfarande oklart

Det är fortfarande oklart vilket motivet till dådet varit.

– Det finns ju en del frågetecken i målet naturligtvis. Varför sköt 41-åringen mannen? Varför ville han skjuta honom? sa kammaråklagare Rolf Hillegren till TT den 1 juli.

– Det är ingen som vet och han har själv inte gett några ledtrådar på den punkten, för han har valt att vara tyst. Han har inte sagt något mer sedan de två första förhören, sa Hillegren.

Hela rättegången beräknas kunna genomföras under tisdagen.