Facebook: "Anmäl alla övertramp"

avCamilla Sundell

Publicerad:
Uppdaterad:

Varje enskild sida på Facebook har en länk där användare kan anmäla personer eller kränkande material.

– Ju fler som anmäler, desto snabbare går det, säger Jan Fredriksson, kommunkationskonsult för Facebook i Sverige.

Nätverkssajten Facebook har sitt säte i USA där flera anställda arbetar med att granska alla anmälningar.

Användare som beter sig illa får en varning och kan sedan bli avstängda om de trots varningen fortsätter med sitt beteende.

"Olyckligt"

Enligt Jan Fredriksson, som arbetar för Text 100 och som kommunkationskonsult för Facebook i Sverige, är det olyckligt att gruppen om 13-åriga Stina fortfarande ligger kvar på sajten. Detta trots att föräldrarna anmälde gruppen under mellandagarna.

– Facebook har 350 miljoner användare. Sett till det är det inte så lång tid som gått ännu, men väger man det mot den enskilde personens lidande är det naturligtvis otroligt lång tid. Det är ett svårt dilemma som Facebook vill förbättra, säger han till Aftonbladet.

Var detaljerad

Jan Fredriksson tipsar alla som drabbats av nätmobbning på Facebook att klicka på länken där man kan anmäla kränkande aktiviteter.

– Ju fler som anmäler, desto snabbare går det. Jag rekommenderar att man i beskrivningen är så detaljerad som möjligt, säger Jan Fredriksson.

– Det går att anmäla på svenska. Facebook har anställda på kontoret i Dublin som kan svenska och som undersöker de inkomma anmälningarna.

Enligt Jan Fredriksson kommer Facebook ha möte med den svenska organisationen Friends under januari, för att utbyta erfarenheter.

Publicerad: