Läsare: "De sviker sina ideal"

avLinda Cederberg

NYHETER

Nyheterna om att Global gaming factory's köper The Pirate Bay slog ner som en bomb i de sociala medierna. På aftonbladet.se reagerade läsarna med starka känslor.

Fredrik Neij, Gottfrid Svartholm och Peter Sunde.

Bara minuter efter att nyheten om försäljningen av The Pirate Bay publicerades började läsardiskussionen i kommentarsfältet att gå varm. De flesta tycker att grundarna av The Pirate Bay säljer ut sig, men det finns de som jublar över att fildelarna i framtiden verkar få betalt.

Många är upprörda över att The Pirate Bay tidigare hävdat att de endast har ett icke kommersiellt uppsåt med sajten. När grundarna nu väljer att sälja för 60 miljoner kronor tycker de mest hängiva fildelarna att de gamla ägarna sviker sina ideal. Många läsare skriver att de känner sig lurade och undrar vad som kommer att hända nu.

Signaturen lodbroke skriver:

”Ingen köper TPB om det inte handlar om att de själva är de som skall tjäna pengar. Möjligen skulle fildelarna kunna få betalt för att ladda upp, dvs sin utdelning till andra. Men hur de nya ägarna löser upphovsrättsfrågan är en helt annan sak. En sak är säker; R.I.P Pirate Bay - det kommer inte se ut som förut.”

Flera läsare är uppenbart ledsna och skriver känslomässiga inlägg. Signaturen ukNasad, 22 år, skriver:

"When you feel all alone and the world has turned its back on you" så känns det just nu...

De som är positiva till försäljningen är betydligt färre och bildar två läger. Det ena lägret fokuserar på att köparna lovar en förstärkt upphovsrätt.

ehmxzdsgh, 36 år, Göteborg:

”Låter väl helt utmärkt! Själv är jag helt för fildelning så länge man tar problemet att ersätta de som gör det delade materialet på allvar. Vad jag inte gillar är luddiga saker om att det är en mänsklig rättighet att ha en stab av musiker och författare som matar en med gratismaterial.”

Det andra lägret koncentrerar sig på att de nya ägarna lovar att fildelarna ska få betalt.

Grävling, 54 år, Säter:

"Vad bra! Då kan ägarna betala sina böter och skadestånd, och samtidigt får alla konsumenter en bättre legal väg att få tillgång till musik och film utan att snylta."

I ett anonymt inlägg på The Pirate Bays egen blogg försöker grundarna motverka de värsta anklagelserna från användarna. De skriver:

”TPB is being sold for a great bit underneath it's value if the money would be the interesting part. It's not. The interesting thing is that the right people with the right attitude and possibilities keep running the site.”

Men den strategin ser inte ut att hjälpa då de allra flesta inläggen till bloggposten är mycket negativa till försäljningen.