”Vinner vi valet river vi upp FRA-lagen”

Mona Sahlin chattade med läsarna.

Mona Sahlin säger: Nu är jag här och redo! Johan säger: Hej Mona! Jag undrar vad du kommer tala om idag?
Mona Sahlin säger: Om Iran, om jobben och hur Sverige skulle kunna se om några år, om vi byter regering nästa år.
JohanH säger: Hej Mona! Varför är du/ni inte så aktiva som opposition? Jag tycker ni är lite lama och går inte in i diskussion eller diskuterar regeringens politik tillräckligt starkt, det känns som ni går undan istället för att verkligen sätter ner foten och berättar vad ni står för och vad ni vill. Gäller både socialdemokraterna och den röd/gröna alliansen.
Mona Sahlin säger: Vi presenterar ju nu allt fler gemensamma besked i vårt rödgröna samarbete. I måndags om fastighetsskatten. Och jag tar varje tillfälle jag kan att opponera mot den orättvisa politiken som regeringen för.
August säger: Hej Mona, hur kommer det gå för mig som är fildelare om S tar makten efter valet, kommer jag att bli jagad?
Mona Sahlin säger: Jag tycker att de som kommersiellt utnyttjar fildelningen och tjänar pengar istället för musikerna eller låtskrivarna, är det stora problemet. Ingen tjänar på att jaga alla unga - men musikerna måste kunna få tjäna pengar på sin musik.
Rasmus Nordin säger: Hej Mona, Jag undrar lite om hur nu ställer er till FRA-lagen? För jag tror att ni får VÄLDIGT många fler röster om ni går ut med att den ska bort?
Mona Sahlin säger: Hej Rasmus! Det har vi rödgröna redan sagt. Vinner vi valet river vi upp FRA-lagen.
veine gustafsson säger: Hej Mona.Det är inte bara ungdomen som har problem med att få jobb.Jag är en 57 årig man som efter en 30 årig fast anställning blev uppsagd på grund av att arbetsplatsen lades ned.Efter detta har jag under tre års tid enbart haft korta vik och timanställningar trots att jag söker frenetiskt efter tillsvidareanställning.Jag har ingen som helst tygghet i min arbetssituation.Facket sitter med armarna i kors och gör ingenting.Jag kommer ihåg den tiden när arbetsgivaren fick MBL-förthandla om han flyttade en stol i lunchrummet idag kan arbetsgivare behandla sina jobbare hur som helst.Vad tänker du
Mona Sahlin säger: Veine! I mitt tal ikväll kommer jag att tala just om detta. Om konkreta förslag för att hjälpa de äldre att både kunna, orka och vilja jobba längre. Allas arbete behövs!
Seriouz säger: Vad tycker du är det värsta med "höger"-alliansen?
Mona Sahlin säger: Inte lätt att svara kort. Men att öka klyftorna mellan de som har jobb och inkomst och de som står utanför. Och att sänka skatten istället för att rädda jobben i skolan. Eller att inte bygga hureslägenheter.....
Niklas säger: Hej Mona! Hur ser du på att samarbeta med Piratpartiet/SD för att få fler mandat än borgliga sidan?
Mona Sahlin säger: Hej Niklas! Aldrig samarbeta eller bli beroende av SD! Aldrig! Piratpartiet skulle jag vilja höra mer av vad de tycker om skatter, skola, jämställdhet mm. Skall de sitta i riksdagen måste de visa var de står!
Ben säger: Hur vill ni förbättra dagens integrations- och invandringspolitik? Detta anser jag är en mycket stor fråga och för att inte riskera att SD får för många röster krävs det att det görs något snart. Jag skulle önska att ni gick fram lite tydligare med er lösning på problemet istället för att bara ignorera. Hur kan vi tex ta emot massa invandrare och tro att vi kan ge dem jobb när det redan är skyhög arbetslöshet?
Mona Sahlin säger: Ben! För att börja, så är inte problemet att inv är för många, utan att jobben är för få. Det kan man göra något åt genom att investera i välfärd, bilindustri mm. Och dessutom vill vi att alla kommuner hjälps åt med att ta emot flyktingar.
da00 säger: Mona, vad är dina åsikter om Piratpartiet, och deras succe i EU-valet? Och hur känner du dig inför Riksdagsvalet 2010?
Mona Sahlin säger: De gjorde ett bra val bland många unga. Och mest unga killar! Integriteten är en viktig fråga - det tycker jag var bra att de lyfte fram. Men de måste upp till bevis med vad de står i alla andra frågor som spelar roll i valet. Jag längtar efter valrörelsen nästa år! Det kommer att bli spännande och viktigt!
Moderator säger: Nu kör vi två sista frågor.
Fredrik säger: Hej Mona. Jag är en meddelsinkomstagare som "bestraffas" med 20% statlig skatt på min inkomst. I vårt grannland Norge är gränsen för statlig skatt (eller toppskatt) ca. 37000 i mnd. och skattesatsen är då 9%. Är det rimligt att Sverige ska "straffa" hög utbildning och ambisioner med en så hög skatt tycker du? Vad anser Ni om statlig skatt, brytpunkt och sats?
Mona Sahlin säger: Sverige skall ha en proggresiv skatt i fortsättningen oxå. Men visst måste utbildning betala sig i lön och inkomst. Hela vårt skatteförslag kommer i god tid innan valet. Men nu tvingas många kommuner höja skatten för att inte regeringen ger stöd till välfärden. Det är fel!
max säger: hej mona varför tycker du att du ska bli statsminister?
Mona Sahlin säger: För att jag vill leda en ny rödgrön regering som vill ha rättvisa och gröna jobb och utbildning istället för utanförskap. Sverige kan bättre!!!! Tack för mej för idag!
Moderator säger: Nu är chatten slut. Tack Mona Sahlin – och alla ni som ställt frågor!

Aftonbladets bloggar
Publisert:

Ämnen i artikeln