”Nu kan vi bilda familj”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-24

Victoria: Med Daniel vid min sida känner jag mig trygg

Kungen, Victoria, Daniel och Silvia framträdde på en presskonferens på tisdagen.

Deras kärlek har spekulerats, debatterats och diskuterats.

Nu är det fakta: Victoria och Daniel gifter sig nästa försommar berättar kungafamiljen själva i ett videoklipp.

Och Daniel Westling blir nu prins Daniel.

– Nu kan vi bilda familj, säger Victoria.

Det låter som hämtat ur en saga: En kronprinsessa möter en vanlig kille från Ockelbo på ett gym. Det säger klick och en offentlig kärlekssaga tar sin början.

I dag skrivs ett nytt kapitel i historian om kronprinsessan Victorias, 31, och Daniel Westling, 35.

Vid ett samlades regeringen till konselj på Stockholms slott. Där frågade kungen, i enlighet med grundlagen, statsministern och de övriga i regeringen om de kan acceptera en förlovning mellan hans dotter och gymägaren Daniel.

Föll pladask

Strax innan två bekräftade Hovet att bröllopet blir av under försommaren nästa år – regeringen sa ja. Daniel Westling får titeln prins Daniel, hertig av Västergötland.

Var det nyförlovade paret ska bo är ännu ej klart.

I ett inspelat meddelande på hovets hemsida berättar kung Carl XVI Gustaf, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria och Daniel Westling själva om den stora händelsen.

De sitter vid ett bord och talar till varandra och till folket. Victoria är klädd i rött och ler stort. Hon och Daniel är flankerade av kungaparet på var sida.

"Vi har fullt förtroende"

–  Det här är en väldigt speciell dag. Det är förstås för vår familj en stor händelse men jag får känslan att det kommer bli en minst lika stor händelse för er också och det är bara början på ett långt liv tillsammans, säger kung Carl XVI Gustaf i inslaget.

– Vi har lärt känna Daniel väldigt väl och förstått att han är en fin herre som arbetar hårt och seriöst och tar livet på allvar.

Drottning Silvia säger i inslaget att familjen tänker ta emot Daniel med öppna armar. Sedan vänder hon sig till sin blivande svärson:

– Du är full av energi och omtänksam och kommer bli en utmärkt make till Victoria, säger hon.

– Vi har fullt förtroende för ditt val, säger drottningen till Victoria i tv-inslaget.

"Vår kärlek har vuxit sig stark"

Daniel Westling, som tidigare varit mycket sparsam i sina uttalanden, säger om sin och Victorias kärlek:

– Vår kärlek har vuxit sig stark genom åren. Min uppgift är att vara ett stöd för Kronprinsessan under hennes viktiga arbete för Sverige. Med tiden hoppas jag även själv kunna bidra.

Victoria säger:

– Jag är stolt över att verka för Sverige, men det är lättare när man är två. Med Daniel vid min sida känner jag mig trygg. Och ni kanske sett på mig att jag verkat starkare och gladare de senaste åren.

– Nu kan vi inleda förberedelserna för att starta något eget och bilda familj.

Vill förtjäna Sveriges förtroende

Paret som i dag är på allas läppar träffades 2002 då kronprinsessan Victoria föll pladask för gymägaren Daniel Westling. Sedan dess har många väntat på en kunglig förlovning. Deras förhållande och ett kommande bröllop har länge spekulerats och debatterats och diskuterats.

Nu börjar nya diskussioner. Som vilka som blir bjudna på bröllopet och vem som ska sy kronprinsessans bröllopsklänning.

Men först ska förlovningsringarna visas, något paret kommer att göra i en tv-intervju med SVT från prinsessan Sibyllas våning på Slottet klockan 17.00 i dag.

– Jag ska göra allt jag kan för att förtjäna svenska folkets förtroende, säger Daniel Westling.

Fakta om kungliga bröllop:

Inför ett kungabröllop måste förberedelserna göras i extremt god tid. Man ska bjuda in kungligheter och dignitärer från hela världen och de ska i sin tur hinna svara. Det blir ett enormt säkerhetspådrag och tv ska förbereda direktsändningar.

Alla svenska kungligheter i Stockholm har gift sig i Storkyrkan i Gamla stan. Kungens och drottning Silvias bröllop ägde rum där 1976. Alternativet skulle möjligtvis vara Slottskyrkan.

Mamma Silvia charmade hela svenska folket och var klädd i en elegant, benvit klänning från Dior, ett diadem med kaméer och en brudbukett av vita orkidéer när hon gifte sig. Självklart kommer Victoria att vara lika fint klädd vid sitt bröllop.

Vid väninnan Caroline Dinkelspiels bröllop i juni 2003 var Victoria tärna i juni. Josephine Genetay och Caroline Kreuger skulle också vara tänkbara tärnor.

När kungen och Silvia gifte sig 19 juni 1976 tv-sändes vigseln. Victorias bröllop kommer självklart direktsändas i TV och följas av en stor del av den svenska befolkningen.

Denna nyhet skickades som

sms-flash den 24/2 kl. 13.57

Beställ nyhetsflash du också