Funkisvilla – som en tavla av Skagenmålarna

Bloggaren "Evelinas hus": "Jag älskar att fylla huset med fynd"

Inredningsbloggaren Caroline drömde om ett sekelskifteshus. Det blev 40-talsfunkis i stället – och stilkrocken blev en succé!

–?Jag har döpt den till funktionell romantik, säger hon.

Caroline och Phebe i trädgården.
Caroline och Phebe i trädgården.

I ”Evelinas hus” blommar rosorna året runt och alla är välkomna in att ta en titt. Evelina, det är Caroline Larssons andranamn och huset, det är Carolines inredningsblogg. De vackra arrangemangen på bilderna i bloggen andas en längtan till tider som flytt. Inspirerande och instruerande texter varvas med kärleksfulla talesätt och visdomsord om livet.

Samma sak är det i Carolinas riktiga hem, i tvåplansvillan norr om Stockholm. Gränserna mellan hennes eget hus och Evelinas är flytande – det mesta av materialet på bloggen är ju sådant som Caroline själv skapat och stajlat. Känslan av att röra sig i en tavla av en Skagenmålare är påtaglig och helt i linje med vad som är meningen.

–?Min förebild är dansk stil, berättar Caroline. Jag kallar det funktionell romantik. Först och främst använder jag en vit bas till allting. De andra färgerna drar åt ljusa svala pasteller med lite rost som komplement. Jag möblerar helst med lite avskavda och använda möbler som jag köper på loppis eller auktion och fixar till själv. Det är det som är roligt för då blir det personligt och mitt eget.

När Carolina och maken Fredrik tittade på huset 2001 var det mörkt och murrigt med stormönstrade tapeter och heltäckningsmattor. Men trots det såg de möjligheterna som fanns där under.

–?Jag drömde om ett sekelskifteshus, men det blev funkis. Och jag är jättenöjd. Det är välplanerat och rummen är raka och enkla att möblera, eller att dela av om man vill. Jag är glad att vi slog till.

Med små men säkra ingrepp har de förvandlat hemmet till en ljus och luftig oas med plats för både småbarns stök och vila för de vuxna. Carolina har kombinerat sin längtan efter sekelskiftesnostalgi med funktionalismens mest praktiska sidor. Mjuka romantiska detaljer och möbler trivs i de kantiga, raka rummen med stora ljusbejakande fönster.

–?Ibland är det kontrasterna som gör effekten. När allt är stöpt i samma form kan det bli att urskilja de små detaljerna. Något som bryter av gör upplevelsen tydligare.

Heltäckningsmattan som låg i trappan är borta, korkmattorna har ersatts av vitmålade trägolv. Taken är vitade, liksom alla väggar och de flesta möbler. Det långsmala vardagsrummet delades av och resultatet blev en dubbel fullträff: vardagsrummet blev mer koncentrerat och mysigare och det nya rummet är i dag Phebes underbart skira lilla flickrum.

Överallt hittar ögat nya överraskningar i form av vackra stilleben och grupper av föremål på samma tema. En silvrig bricka ramas in av små julgransljushållare från förr, köpta på loppis. Ihop med dem står metalliska värmeljushållare från Åhléns. Lägg till en liten kvist grönt och du har ett färdigt konstverk.

På ett annat bord har Carolina samlat minnen i svart och byggt upp som ett litet altare med ljus och speglar. Bordet är ett halvrunt slagbord som hon målat om och skrivit en vacker devis på.

Mammalediga Caroline har extra mycket tid just nu att tänka på hemmet, men också när hon arbetar som teknisk projektledare är inredning hennes största hobby.

–?Jag kopplar aldrig av inredningstänket. Det är roligt att spana och fynda, en utmaning att hitta nya saker till hemmet.

Caroline Larsson, 32

Yrke: Teknisk projektledare och inredningsbloggare

Familj: Fredrik Larsson, 33, Ceasar, 4, och Phebe, 2.

Bor: Villa norr om Stockholm, byggd 1946.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN