Clinton: Palestinsk stat oundviklig

NYHETER

Skapandet av en palestinsk stat är ”oundvikligt”, sade USA:s utrikesminister Hillary Clinton i Israel på tisdagen. Det bäddar för konflikter med Israels tillträdande premiärminister Benjamin Netanyahu.

Clinton kom till Israel på sitt första besök som utrikesminister, ivrig att blåsa nytt liv i den avsomnade fredsprocessen och att göra verklighet av Barack Obamas löfte att omgående ta tag i Mellanösternkonflikten.

Men Israels ledare är inte särskilt intresserade. De ville hellre prata om hotet de upplever från Iran, och det kärntekniska program som mullaregimen hävdar är helt fredligt.

– Det är inte ett israeliskt problem, det är ett världsproblem, sade Israels president Shimon Peres efter sitt förmiddagsmöte med Clinton.

Till skillnad från sin föregångare George W Bush har Obama gläntat på dörren för en dialog med ärkefienden Iran, en inställning som väcker oro i Israel.

Tvåstatslösning

Hillary Clinton gjorde sitt bästa för att lugna sina värdar. Hon betonade USA:s ”orubbliga och fundamentala stöd” för Israel, och sade att USA ska ”göra allt” för att förhindra att Iran får tag på kärnvapen.

Men samtidigt avslöjade Clinton att hon tänker skicka två sändebud till Syrien, allierat med Iran och formellt fortfarande i krig med Israel. Och hon sade att USA tänker kämpa hårt för att ett palestinsk stat ska kunna grundas.

– Vi anser att rörelsen mot en tvåstatslösning ligger i Israels intressen, sade Clinton efter sitt lunchmöte med sin utrikesministerkollega Tzipi Livni, och tillade:

– Vår bedömning är att det förr eller senare är oundvikligt att sträva efter en tvåstatslösning.

Netanyahu är kallsinnig till en palestinsk stat – även om han har tonat ned retoriken efter valet i februari – och han lär snart leda en utpräglad högerregering med partier som är kategoriskt mot idén.

Sedan Netanyahu och Clinton träffats på tisdagen sade Netanyahu bara att de ”kommit överens om att träffas igen efter regeringsbildandet och då arbeta för att skapa fred, säkerhet och välgång i regionen”.

Fler bosättare

När Netanyahu var premiärminister i slutet av 90-talet tvistade han ofta med USA då Hillarys make Bill var amerikansk president.

Netanyahu vill låta de judiska bosättningarna på den ockuperade Västbanken expandera – något som palestinierna anser gör en livskraftig stat omöjlig.

Häromdagen framkom att israeliska myndigheter har planer på att bygga tiotusentals nya bostäder på Västbanken – nog för att dagens kvarts miljon bosättare ska bli nästan dubbelt så många.

Clinton träffade även den avgående premiärministern Ehud Olmert. På onsdagen reser hon till Västbanken för möte med palestiniernas president Mahmud Abbas.

TT