Sommarens allra bästa viner

NYHETER

Expertens tips passar perfekt som svalkande drink

Förstör inte ledigheten med dåligt vin.

Satsa på säkra kort.

Voilà – här är listan!

Jens Dolk.

Aftonbladet har sammanställt svenska vinexperters hetaste sommartips.

För att hamna på listan måste vinet ha fått högsta eller näst högsta betyg av minst två tidningar eller sajter under våren och sommaren.

Ett bra sommarvin ska passa till lättare mat än den stabbiga vintermaten, enligt Jens Dolk, vinimportör och skribent.

Undvik strävt rödvin

I värmen går ofta feta tillbehör som potatisgratäng bort, till förmån för en sallad, kanske med couscous, bulgur eller matvete. Yoghurtsås eller salsa på färsk frukt får ersätta bearnaisen. Då ska det röda vinet ha låg strävhet.

–?Det sträva tas bort av gräddig, fet vintermat. De allra kralligaste rödvinerna hör inte sommaren till, anser Jens Dolk.

Krispiga, syrliga vita viner gör sig bra utan tilltugg och matchar lättare rätter som kallskuret, kassler och sallader perfekt.

Lätt och pärlande

Jens Dolks egen favorit finns med på listan – italienska Nivole.

–?Det är den absoluta sommardrinken. Lätt, pärlande, lite druvigt vitt vin. Superbra till syrliga desserter. Dessutom har den bara 5,5 procents alkoholhalt – som en öl – och det kan ju vara bra om man har druckit en del till middagen innan.

Annars är rosé ett givet kort.

–?Rosén förföljer en alltid under sommaren, även om det för mig är året-runt-vin. Men rosé passar perfekt som kalla drinkar eller till fräsch mat.

Håll temperaturen

Att hålla den idealiska serveringstemperaturen kan vara lite knepigt, särskilt under sommaren.

Generellt serverar svensk­ar­na vitt och rosé för kallt, medan röda viner serveras för varmt. Om ett rött vin är för varmt kan det smaka kokt marmelad i stället för färska bär.

–?Jag kör halv­timmes­­knepet: lägg in det röda och ta ut det ­vita ur kylen en halvtimme innan servering.