Blodiga upplopp på Teherans gator

Minst 13 personer dog

Våldet fortsätter i Teheran.

Flera personer uppges ha dödats när "upprorsmakare" försökte bränna ned en moské – och i dag samlas tusentals fler för nya demonstrationer.

– Situationen är orolig här, säger frilansjournalisten Rashelle Tehrani till Aftonbladet.

Protesterna mot presidentvalet fortsatte när tusentals personer på lördagen trotsade mötesförbudet och polisens hot om våld. Kravallpoliserna svarade med tårgas och vattenkanoner för att skingra grupperna.

Flera personer uppges ha gripits och misshandlats och privata milisstyrkor trogna regimen ska också ha jagat demonstranter på motorcyklar.

Polisen sköt också varningsskott i luften för att stävja bråk mellan anhängare till president Mahmoud Ahmadinejad och sympatisörer till utmanaren Mir Hossein Mousavi. Oppositionsanhängare ska ha satt eld på en samlingslokal som används av de regimtrogna.

Minst 13 döda

Enligt flera tidningar, som fått in information via Twitter och Youtube, rådde det i går kaos på Teherans gator. En film på en ung kvinna som blir skjuten inför kameran har lagts ut på Youtube.

Iransk statskontrollerad tv säger på söndagen att 13 personer dödades i sammandrabbningar med polis i Teheran.

Men enligt CNN uppgav sjukhuskällor i går kväll att minst 19 personer dödats när tusentals demonstranter drabbade samman med polisen. Men enligt tv-bolagets andra källor kan antalet döda under den sjunde demonstrationsdagen vara upp mot 150 personer. Även dessa uppgifter är fortfarande svåra att kontrollera.

Försökte bränna ner moské

På sin Facebooksida uppmanar oppositionsledare Moussavi sina anhängare att "protestera" och "inte gå till jobbet", uppger CNN.

En explosion vid Khomeiny-mausoleet i Teherans södra utkant sattes i samband med protesterna mot valet.

Två personer dödades och åtta skadades enligt statliga medier, som uppgav att laddningen utlöstes av en självmordsbombare.

Flera personer dödades även när "upploppsmakare" försökte bränna ned en moské i Teheran på lördagen uppger en statskontrollerad tv-kanal i Iran.

Tårgas mot demonstranterna

Den svenska frilansjournalisten Rashelle Tehrani följer utvecklingen på plats i Iran.

Hon beskriver situationen som mycket orolig.

– Polisen flyger med helikoptrar över Teheran och jag har hört att de sprayar tårgas på demonstranterna.

Människor får inte längre gå ut under kvällstid och affärsinnehavare tvingas hålla stängt.

– Det är för att folk inte ska ha en ursäkt för att vistas utomhus, säger Rashelle Tehrani.

Irans högste ledare Ali Khamenei höll i fredags ett tal där han lade skulden för våldet på oppositionen som inte accepterar resultatet i presidentvalet.

I dag har fler börjat samlas på gatorna när demonstrationerna går in på sitt tionde dygn.

Publisert: