Nyheter

Gryningsräd mot Arla

Av: 

Sofia Ström

NYHETER

Misstänks för prisdumpning

Arla misstänks ha utnyttjat sin dominerande ställning på marknaden och tros ha prisdumpat för att konkurrera ut mindre mejerier.

Idag slog Konkurrensverket till med gryningsräder både på Arlas Foods huvudkontor i Sverige och i Danmark, samt mot Coop.

Konkurrensverket misstänker att Arla använt sin dominerande ställning till att dumpa priset på mjölk och andra mejeriprodukter när de slutit ett avtal med Coop.

–Det kan vara så att de har utnyttjat sin dominerande ställning för leverans av mejeriprodukter till dagligvaruhandeln. Det är en misstanke vi just nu utreder, säger Jimmy Dominius, pressekreterare på Konkurrensverket.

"Säkra bevis"

För att säkra bevis har bland annat oanmälda besök, så kallade platsundersökningar, gjorts hos mejeri- och dagligvaruföretag. Dels på Arla Foods huvudkontor i Stockholm och på Coop, men Konkurrensverkets motsvarighet i Danmark slog även till mot huvudkontoret i Viby.

–Vi gjorde en så kallad gryningsräd med avsikten att säkra eventuella bevis. Det kan vi göra genom att kopiera filer och dokument. Nu fortsätter utredningen genom kompletterande frågor och så vidare, säger Dominius.

Undanröja bevis

"Den misttänkta överträdelsen är att anse som allvarig. Arla Foods AB riskerar att åläggas att betala konkurrensskadeavgift. Det förligger därför en betydande risk för att bevis rörande överträdelserna undanhålls eller förvanskas", skriver Konkurrensverket i sin framtställan till tingsrätten om att få göra en razzia.

Avtalet som ifrågasätts är det som Arla Foods slöt med Coop i februari. Det går ut på att Arla blir huvudleverantör till Coop i vissa regioner och att de bland annat ska ha ställt krav på exklusiva inköp och genomfört kampanjer som slår hårt mot konkurrenter.

Arla samarbetar

Arla Foods koncernchef Peder Tuborgh säger i ett pressmeddelande att han skulle bli mycket överraskad om företaget skulle ha ingått otillåtna avtal.

"Jag ser med stor allvar på detta. Arla Foods samarbetar naturligtvis fullt ut med myndigheterna i deras undersökningar och följer utvecklingen noga. Vi vill komma till botten med denna fråga och hoppas att den kan avslutas inom kort", säger Arla Foods koncernchef Peder Tuborgh i ett pressmeddelande.

ANNONS

Kry erbjuder läkarbesök och psykologsamtal när det passar dig, via video direkt i mobilen!

Extern länk från Kry SE

Till Kry

Publisert: