Tältproffsens tips

Varje sommar har Susanne Englund och Ulf Glad tältat med sina två döttrar.

I sitt ärvda tält från 70-talet har de sett hela södra Sverige och även rest utanför landets gränser.

- Jag har varit med om så mycket och är otroligt nöjd med våra semestrar. Ingen av mina kompisar har upplevt något sånt, säger Josefine, 18 år.

Susanne och Ulf träffades genom tältningen.

Lägerverksamhet och föreningsliv förde dem samman, och som par tillbringade de flera semestrar i sitt lilla tvåmanstält.

- Jag minns en kväll i Strömstad när vi låg inne i tältet. Någon gick förbi och sa, ett sånt där tält hade man ju när man var nykär, berättar Ulf Glad med ett skratt.

För familjen har tältningen blivit en naturlig del av sommaren. Även om man under sina semesterveckor också hinner med att hyra stugor och annat.

- Blandningen har kanske gjort att barnen aldrig gnällt och att vi inte tröttnat. Nu när tjejerna börjar bli stora hoppas man ju att de ska minnas sina svenska sommarsemestrar. Vi har ju varit i princip överallt, säger Susanne Englund.

Nöjda tonåringar

Josefine, 18, och Therese, 15, är också odelat positiva när de ser tillbaka på sina dagar och nätter i det gamla fyrmanstältet.

- På senare år har man kanske inte varit så sugen alla gånger. Men det släpper direkt när man kommer iväg, säger Josefine.

- Ingen av mina kompisar har upplevt något som liknar våra somrar. Jag har sett så mycket, gjort så mycket. Idag skulle jag gärna ge mig iväg med ett kompisgäng – om jag får några med mig förstås, fortsätter hon.

Att vissa inte förstår charmen med livet i tält är Susanne och Ulf medvetna om. Men de har också sett trenden förändras genom åren.

- I början var vi omgivna av bara husvagnar. Men på senare tid har tälten blivit fler, säger Susanne Englund.

- Däremot har väl de flesta modernare grejer än vi. Men vårt Furuvik de Luxe från 70-talet har visat sig stå emot allt. Regnar det ordentligt kan man ge sig på att alla grannar sitter inne hos oss innan det är färdigt, säger Ulf Glad och fortsätter:

- Vi har inte sett någon anledning att byta ut tältet för det fungerar så bra. Vi har full ståhöjd, en sovdel med eget innertält och en ordentlig yta för bord, stolar, packning, mat och myror…

"Löser sudoku"

Att leva nära inpå varandra kan förstås leda till en del vardagstjafs, men lugnet och umgänget är ändå något som hela familjen värnar.

- Vi läser, löser sudoku, spelar spel eller gör ingenting. I tältet har man inte så stora krav mer än att vara. Man måste kunna slappa och ta det som det kommer, säger Therese och fortsätter:

- Några år har vi haft en liten tv som gått på tolv volts batteri och då satt vi i bilen och kollade ibland. Men jag minns aldrig att vi saknat tv. När vi ville ha dvd i bilen och ni sa nej blev vi kanske lite besvikna, men idag är jag tacksam för det. Hur kul hade det varit? Det året var vi i Danmark och vad skulle jag minnas då? Om jag sett en film genom Danmark?

Camping.se - Boka boende på Sveriges campingplatserSemestra i Sverige
Publisert: