Nyheter

Säkerheten på svenska flygplatser skärps

Av: 

Mikael Stengård

NYHETER

Passagerare och bagage ska undersökas mer noga

Säkerheten på svenska flygplatser skärps efter det misslyckade terrorattentatet i USA.

Passagerare som reser till USA kommer att kontrolleras extra noga.

Och flygbolag i USA förbjuder passagerarna att lämna sin stol en timme före landning.

– De skärpta kontrollerna införs efter förfrågningar från amerikanska myndigheter, säger Anders Lundblad, presschef på Transportsstyrelsen.

De skärpta kontrollerna infördes vid 15-tiden på lördagseftermiddagen och gäller tills vidare.

– Exakt hur kontrollerna kommer att gå till kan jag inte säga, men det kan handla om extra visitering och hårdare kontroll av bagage, säger Anders Lundblad på Transportsstyrelsen som är den myndighet som ansvarar för säkerheten på svenska flygplaster.

Beslutet om skärpta kontroller togs efter en förfrågan från den amerikanska motsvarigheten till Transportstyrelsen – Transport Security Administration, TSA.

Ingen hotbild mot Sverige

– Jag vill understryka att vi inte har någon hotbild mot svenska flygplatser, det här gäller bara passagerare på väg mot USA, säger Lundblad.

I och med de hårdare säkerhetskontrollerna får passagerare som ska resa till USA räkna med en del förseningar.

Även på andra flygplatser i världen infördes hårdare kontroller på annandagen.

"Vidtar alla åtgärder"

På Kastrup kontrolleras USA-passagerare en extra gång innan de får gå ombord. Och i Storbritannien tillåts passagerare till USA bara ta ombord ett handbagage.

– Vi vidtar alla åtgärder som är nödvändiga för att skydda våra passagerare, säger premiärminister Gordon Brown till Sky News.

Den misstänkte attentatsmannen klev ombord på den holländska flygplastsen Schiphol. Flygplatsen lever upp till alla internationella säkerhetskrav, som har skärpts flera gånger under 2000-talet. Men många bedömare konstaterar att 100-procentig säkerhet helt enkelt inte går att uppnå.

Toa-förbud sista timmen

Många internationella flygbolag höjde säkerheten ombord på lördagen. På vissa inrikesflyg i USA förbjuds passagerare att lämna sin stol en timme före landning. Kuddar och filtar förbjuds också de under den sista timmen.

På Air Canada tillåts inget handbagage alls, andra flygbolag förbjuder passagerare att ha bagage, kuddar eller datorer i sina knän under hela flygningen.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA hos Cervera: Upp till 20-50 % på massor av varor!

Cervera

Publisert: