Fängelse för man i kopplerihärva

En annons för en av 60-åringens massagemottagningar i Stockholm.
NYHETER

En 60-årig man som misstänks vara hjärnan bakom en större kopplerihärva där en massageverksamhet var täckmantel för försäljning av sexuella tjänster dömdes i dag till tre och ett halvt års fängelse vid Stockholms tingsrätt. Mannen döms bland annat för koppleri, våldtäkt mot barn och bokföringsbrott. En 27-årig flickvän till mannen får villkorligt straff för medhjälp till koppleri. En åtalad 32-årig man friades helt.

Poliser under täckmantel

Under 2008 bedrev 60-åringen massageverksamhet i flera lokaler i Gävle, Södertälje, Bromma samt i flera Stockholmsförorter. I lokalerna arbetade thailändska kvinnor som massörer. Polisen misstänkte att verksamheten egentligen var en täckmantel för prostitution och att kvinnorna sålde sexuella tjänster. Misstankarna stärktes när två polisinspektörer besökte lokalerna och utgav sig för att vara gäster. Man telefonavlyssnade också de tre åtalade.

Den 60-årige mannen döms även för våldtäkt mot barn. Övergreppen på den minderåriga flickan ska, enligt åklagaren, ha pågått från hösten 2007 till kort innan mannen greps i våras.

Poliser klädde av sig

Tingsrätten anser inte att våldtäkterna mot den minderåriga flickan ska betraktas som grov, vilket åklagaren hade yrkat. Men kammaråklagare Leif Görts är nöjd med domen trots att han yrkade på en sexårig straffpåföljd.

– Det finns ingen riktigt bra praxis att luta sig mot i sådana här ärenden, det finns många domar i koppleribrott men de är väldigt individuella. Tingsrätten tycker att straffet ska ligga lägre eftersom våldtäkten inte anses som grov. Man är inte säker på hur många gånger mannen har förgripit sig på flickan, säger Görts, till TT.

Mannen ska betala 130 000 kronor i skadestånd till den minderåriga flickan, enligt domen. Flickan bodde tillsammans med 60-åringen och hans fru och de ansökte om att adoptera henne.

Kopplerihärvan avslöjades genom att två manliga poliser besökte var sin massagesalong och utgav sig för att vara kunder. När de hade klätt av sig nakna erbjöds de behandlingar av sexuell karaktär. Även en journalist som hade fått ett tips om verksamheten besökte en lokal och fick liknande förslag. En stor del av åtalet byggde på de båda polismännens vittnesmål.

Kommer överklagas

– För mig har vittnena varit en viktig utgångspunkt. Två poliser och en journalist, kan det bli bättre? säger Leif Görts.

I domen friades en 32-årig man helt från anklagelser om medhjälp till koppleri och en kvinna fick villkorlig dom.

– Det har klarlagts under rättegången att deras roller är marginella. Det är 60-åringen som är den viktiga personen, det är hans verksamhet, säger Görts.

Tingsrätten skriver också att 240 000 kronor som hittats hos 60-åringen ska beslagtas.

– Organiserad brottslighet ska bekämpas med att man snor bovarnas pengar. Om åklagaren kan klart bevisa att det är troligare att pengarna kommer från en brottslig verksamhet än något annat kan rätten fatta ett sådant beslut, säger Leif Görts.

60-åringens advokat Hanna Lindblom säger till TT att domen med största sannolikhet kommer att överklagas.

– Jag har pratat med min klient och hans inställning har hela tiden varit att han är oskyldig. Så jag utgår ifrån att han vill att vi överklagar. Men han har sagt ifrån att han inte vill att jag pratar med medier om domen mot honom, säger Lindblom.

TT