Funktionsnedsatt våldtogs – födde barn

avTT

1 av 2 | Foto: Ross D. Franklin/AP/TT
Phoenix polischef Jeri Williams vid en presskonferens om den misstänkta våldtäkten på ett vårdhem.

En sjuksköterska i amerikanska Arizona åtalas för att ha förgripit sig på en patient som beskrivs som gravt funktionsnedsatt, nästan i ett komaliknande tillstånd. Att patienten våldtagits upptäcktes först när hon fick värkar.

– Det här gripandet var vi skyldiga offret, säger polischefen Jeri Williams vid en presskonferens.

Offret är en kvinna i 30-årsåldern som vårdats på hemmet i Phoenix sedan hon var med om en olycka som barn. Hennes föräldrar beskriver att hon kan reagera på ljud, göra vissa ansiktsrörelser och har viss rörelseförmåga även i huvudet, armar och ben. Enligt föräldrarna är hon inte i koma, utan har "betydande intellektuella funktionsnedsättningar".

"Hon har känslor", skriver de i ett uttalande enligt lokalkanalen ABC15.

Fick värkar

Att kvinnan utsatts för brott upptäcktes när hon fick värkar i slutet av december. Enligt larmsamtalet från vårdhemmet säger personalen att man inte visste att hon var gravid. Det nyfödda barnet och kvinnan fördes till sjukhus för vård i slutet av december.

Födseln gjorde att ett omfattande utredningsarbete inleddes, där polisen samlade in dna från alla manliga anställda vid vårdinrättningen och jämförde proverna med det nyfödda barnet.

– Det här gripandet var vi skyldiga offret. Vi var skyldiga det senaste tillskottet i vårt samhälle – det här oskyldiga barnet – att göra det här gripandet, säger Phoenix polischef Jeri Williams vid en presskonferens.

Nekar till brott

Det ledde till att en 36-årig sjuksköterska som arbetat på boendet sedan 2011 nu åtalas.

– Från den första minuten vi blev medvetna om det här brottet, ett sexuellt övergrepp, så har vi arbetat i princip konstant varje dag, varje natt, sju dagar i veckan för att försöka att lösa det här fallet, säger Jeri Williams, enligt USA Today.

Den misstänkte mannen nekar till brottet. Hans advokat Dave Gregan säger att man planerar att utföra egna dna-test.

– Det finns inga direkta bevis på att han utfört de här brotten, säger advokaten Dave Gregan USA Today.

ARTIKELN HANDLAR OM

Phoenix

Arizona

Våldtäkt

USA