Veckans bilder: Klimatmarsch, köldsmocka och ett grymt nyår

avMattias Kling

Samtidigt som en riktig polarsmocka slog till mot nordöstra USA och Kanada spådde ett hårigt väderorakel att det blir en tidig vår.

Det är ett par av de saker som världens fotografer har valt att skildra under den gångna veckan.

Här är några av deras bästa bilder.

Foto: LEO CORREA/AP

EN TICKANDE BOMB Runt 100 personer har bekräftats döda efter förra veckans dammkatastrof i byn Brumadinho, där miljontals ton vatten och avfall drev fram genom det kringliggande landskapet, förstörde en bro och raserade åtskilliga byggnader. Fortfarande saknas hundratals personer och räddningsinsatser pågår i leran. Samtidigt sitter Brasilien på en ännu större bomb. Vid nästan 4 000 dammar föreligger en risk för att stora skador ska uppstå, enligt Brasiliens minister för regional utveckling, Gustavo Canuto. 205 av dem innehåller, som den rasade dammen utanför Belo Horizonte, gruvavfall.

På bilden ovan ses Hayo, ledare för Pataxo Ha-ha-hae-stammen, röra sig mot Paraopebafloden några dagar efter katastrofen.

Foto: FRANCISCO SECO/AP

I GRETAS FOTSPÅR För fjärde veckan i rad demonstrerar tusentals skolungdomar i centrala Bryssel för klimatets skull. Syftet är att sätta press på de belgiska myndigheterna för att de ska agera skarpare för att värna miljön och klimatet.

Foto: JEFFREY PHELPS/AP

UMGÅS I EXTREMKYLAN Den polarvirvel (polar vortex) som senaste veckan har drabbat Kanada och nordöstra USA drabbar mer än 50 miljoner människor. Extremkylan, som av Chicagos borgmästare Rahm Emanuel har kallats ”livshotande” har krävt människoliv på sin framfart och har tvingat myndigheterna till nödåtgärder för att skydda befolkning och infrastuktur. Skolor hålls stängda, det normalt så pålitliga postväsendet har ställt in utdelning i sex delstater och bara under onsdagen ställdes mer än 2 600 flyg in i USA. Bilden ovan är tagen i hamnen i Port Washington i Wisconsin, där gässen tränger ihop sig för att få skydd mot de kalla vindarna.

Foto: JERKER IVARSSON/AFTONBLADET

(C)R INTE LÄNGRE LÖÖF SOM VÄN? Länge var de de såtaste regeringsvänner, men efter valet har klyftan växt mellan de gamla allianspolarna Annie Lööf och Ebba Busch Thor. Vid årets första partiledardebatt, tillika den första efter att Sverige fått en ny regering, visades detta avstånd extra tydligt då KD-ledaren begärde replik på sin gamla samarbetspartner i en diskussion om höjda kostnader för bilkörning på landsbygden till följd av skatteförändringar, och bröt därmed en lång tradition.

Foto: GENE J PUSKAR/AP

DOMEN: EN TIDIG VÅR Ett av världens mer osannolika väderorakel har nu avlagt årets spådom. Runt halv åtta på lördagmorgonen kröp Phil ut ur sitt bo – och såg ingen skugga, vilket ska innebära att det blir en tidig vår. Murmeldjurens kompetens som meteorologer går dock att ifrågasätta ganska så rejält. Phil och hans föregångare har nämligen spått väder i Punxsutawney den andra februari varje år sedan 1887. Enligt National Oceanic and Atmospheric Administration har Phil bara haft rätt fyra gånger under de senaste tio åren, skriver CNN. Den håriga filuren blev känd för omvärlden via succéfilmen ”Måndag hela veckan” från 1993, med Bill Murray och Andie McDowell i huvudrollerna.

Foto: FERNANDO LLANO/AP

MAKTSKIFTE I SIKTE En intensiv maktkamp pågår om det oljerika Venezuela. Oppositionsledaren Juan Guaidó, som utropat sig till interimspresident, utreds och har fått reseförbud av den mångårige ledaren Nicolás Maduros socialiststyre. Guaidó uppmanar EU att införa nya sanktioner mot landet, vid sidan av USA:s.

– Vi behöver fler sanktioner från EU, liknande dem från USA. Vi lever i en diktatur och det behöver sättas press på den. Fler och fler människor mördas, säger Guaidó i en intervju med tyska Bild, enligt nyhetsbyrån AFP.

På bilden ovan syns en av utmanarens supportrar vid en av de demonstrationer mot Maduro som har anordnats under veckan i huvudstaden Caracas.

Foto: BULLIT MARQEZ/AP

GOTT NÖFF ÅR! Fy hundan, nu är det dags för ett nytt år. Enligt den kinesiska zodiaken är det nämligen på tisdag dags för hunden att ge plats åt grisen, enligt den djurcykel som har snurrat sedan runt 200 år före Kristus. Anledningen till att kineserna inte firar nyår den 31 december, som stora delar av världen, är att kinesernas nyår följer solståndet. Datumet skiftar mellan den 21 januari till 20 februari och infaller i samband med den andra nymånen under vintersolståndet.

Foto: ERIC RISBERG/AP

SÄLSAM INVASION I spåren av den nedstängda stadsapparaten i USA har sjöelefanter i Drakes Beach, Kalifornien, tagit över den populära stranden från turisterna. Men nu ska det vara slut på avskildheten. I helgen började frivilliga och parkvaktare guida små grupper av sälfantaster i parken, som på så sätt kunde komma närmare sälarna och deras kutar.

Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD/AFTONBLADET

WICKET SEGERSPRUT! …och så där, då var Mellofesten officiellt igång för i år. Vid den första deltävlingen i Göteborg blev det Wiktoria och låten ”Not with me” samt Mohombi med låten ”Hello” som knep de två första finalplatserna i Friends arena, medan Anna Bergendahl och Nano skickades till Andra chansen. På efterfesten firade Wiktoria som sig bör – genom att dränka Nöjesbladets reporter Tobbe Ek i skumpa.

ARTIKELN HANDLAR OM