Nyheter

Lade ut lättklädda bilder – fick sparken

Av: 

Linda Hjertén

NYHETER

Tingsrätten menar att skolan gjorde fel när de sparkade rektorn

Rektorn var med i sexgrupper på Facebook och publicerade lättklädda bilder – något som kostade honom jobbet.

Men skolan gjorde fel när de avskedade honom och tvingas nu betala skadestånd till mannen.

Den 55-årige mannen var rektor på en friskola i Luleå.

Samtidigt var han på sin Facebook-sida medlem i grupper med namn som till exempel ”Multiple Orgasms” och ”Sex?”. Han hade även lagt upp bilder på sig själv där han bland annat bar kvinnokläder och hade uppknäppt skjorta.

"Moralisk och etisk gräns"

Det ledde till att han 2009 förlorade jobbet.

Hans arbetsgivare ansåg att även om han inte gjort något brottsligt så var han elevernas ambassadör och förebild och att hans uppträdande hade skapat en förtroendekris.

– Det finns en moralisk och etisk gräns när man arbetar med ungdomar. I våra policydokument står det att man alltid ska vara en god förebild och ha skolans bästa som mål, sa en av arbetsgivarna då.

Rektorn själv kände sig orättvist behandlad.

– Jag har blivit uthängd och ofredad för något som i princip alla gör på Facebook, sa han till Aftonbladet då.

"Satte skolans rykte framför rektorns bästa"

I dag avgjorde Luleå tingsrätt om uppsägningen av rektorn var rätt – om det som uttryckts i sociala medier varit skäl nog för att säga upp honom.

Tingsrättens beslut är att det var det inte.

De anser att uppsägningen var felaktig och saknar saklig grund.

De utdömer ett skadestånd till den före detta rektorn. Gymnasieskolan ska betala 38 000 kronor per månad i skadestånd från november 2009 till maj i år och ett allmänt skadestånd på 100 000 kronor.

Tingsrätten anser att rektorn skött sina internetkontakter utanför arbetstid och att de inte varit ägnade att skada skolan.

Tingsrätten tycker heller inte att skolan verkar ha gjort en grundlig utredning utan baserat sitt beslut på uppgifter i media. Av rädsla för att skolans rykte skulle skadas satte de det framför rektorns bästa.

Första svenska domen om Facebook

Det här blev den första svenska domen som rör användande av Facebook. Enligt Sveriges radio Ekot är det dock tredje gången som en tingsrätt prövar om det som uttryckts i sociala medier varit skäl nog för att bli av med jobbet.

I de båda tidigare fallen har domstolarna gått på arbetstagarens linje. Då handlade det om anställda, på Migrationsverket och vid en svensk ambassad, som bloggat.

ANNONS

Stoppa myggen! Nu är det SPECIALPRIS på myggmedel! VINNARE av Aftonbladets test av bästa myggmedel 2022!

Extern länk från MEDS

Köp här!

Publisert: