Hemmatatueringar - misstagen du inte kommer undan

Publicerad:
1 av 13
Elin tatuerade fjärilen 1997, men problemet uppstod 2008 när hon lät en kompis utöka tatueringen. ”Än idag kliar den, svullnar upp och jag kliar sönder den”, skriver Elin. Kompisen hade aldrig tatuerat förut.

NYHETER

Allt fler svenskar väljer att tatuera sig hemma i stället för hos en professionell studio.

24-åriga Katrin Lilja från Halmstad är en av dem som bittert ångrar beslutet och vill nu varna andra.

– Det var det mest korkade jag gjort i mitt liv.

Efter en lite för blöt utekväll för två år sedan bestämde Katrin och en väninna sig för att tatuera varandra med hjälp av ett hemmatatueringskit som Katrin köpt av en privatperson. I dag tvekar hon fortfarande innan hon sätter på sig ett linne.

– Jag rekommenderar ingen att tatuera sig hemma.

Smärtsamt

Överarmen pryds av ett illa genomfört knogjärn med texten "Don't hate the player, hate the game".

– Det verkade som en bra idé på fyllan, men det var det dummaste jag gjort, säger Katrin i dag.

För det handlar inte bara om det rent kosmetiska, menar Katrin. Varken hon eller hennes väninna hade tidigare erfarenhet av tatuering och erfarenheten blev både smärtsam och riskabel.

– Nålen fastnade hela tiden i huden. Det var som om någon hackade och skar i mig. Inte alls som när en van tatuerare gör det.

Att tatueringen inte blev infekterad var rena turen, menar Katrin. Hon och väninnan hade sterila nålar och desinficerade armen, men inte mycket mer.

Tatuerar 14-åringar

Katrin vet om många andra ungdomar som köpt tatueringskitet. Flera av dem har nyss blivit myndiga och tatuerar 14-åriga kompisar.

– Vi är vuxna och får stå för våra egna misstag, men jag tror ingen förälder vill att deras barn ska tatueras hemma av en kompis, varnar Katrin.

I höst ska hennes eget misstag täckas över. Det nya motivet kommer att bli en zombie-My Little Pony av egen design.

Publicerad: