Allt fler barn och unga blir hemlösa

Av: Linda Hjertén

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Stadsmissionen varnar: Det handlar om en hel samhällsutveckling

Allt fler barn och unga blir hemlösa.

Enligt Stadsmissionens rapport har 1 900 barn vräkts runt om i Sverige sedan regeringen 2007 satte målet att inga barn ska vräkas.

– Vissa har varit utsatta för våld och vågar inte återvända till sina familjer, andra ingår i familjer som blivit vräkta eller tvingats lämna sina hem, säger Marika Markovits, direktor på Stockholms Stadsmission.

Allt fler barn blir hemlösa i Sverige, enligt en ny rapport från Stadsmissionen.
Foto: COLOURBOX
Allt fler barn blir hemlösa i Sverige, enligt en ny rapport från Stadsmissionen.

Stockholms stadsmissions årliga rapport, "Hemlös 2011", är en dyster läsning.

Den visar att allt fler barn och unga lever i hemlöshet runt om i landet.

Allt fler barn vräks

Sedan år 2007, då regeringen satte målet att inga familjer med barn ska vräkas från sina bostäder, har 1 900 barn vräkts i runt om i landet. I 55 kommuner har vräkningarna av barn till och med ökat.

Förra året vräktes 632 barn och deras familjer, vilket var en ökning med 2 procent jämfört med året före.

Och ökningen ser ut att bli ännu större i år, rapporterar TT. Under årets första sex månader berördes 358 barn av vräkning, vilket är en ökning med 9 procent jämfört med samma period i fjol.

Sover på bussen

Men det handlar även om ungdomar som rymt hemifrån eller blivit utkastade. De vet inte var de ska vända sig och många hamnar utanför samhället och går aldrig klart skolan.

På Stadsmissionen märker man den ökande hemlösheten på ett väldigt påtagligt sätt.

De möter de bostadslösa barnen och unga på härbärgen, men även på gatan, sovandes på nattbussen eller i stolar på Arlandas terminaler. En del byter husrum mot sexuella tjänster.

–  Det är djupt oroande att vi möter allt fler unga på våra härbärgen och boenden. Vissa har varit utsatta för våld och vågar inte återvända till sina familjer, andra ingår i familjer som blivit vräkta eller tvingats lämna sina hem, säger Marika Markovits, direktor på Stockholms Stadsmission.

Starkare lagskydd

Regeringens nationella insats mot hemlöshet, som bland annat innebar att inga barn ska vräkas, slutade gälla år 2009. Sedan dess finns inga politiska initiativ mot hemlöshet på nationell nivå enligt Stockholms Stadsmission – något man tycker behövs omgående.

– Det första man bör göra är att lagstifta om att barn inte får vräkas, man får lösa problemen på andra sätt. I yttersta undantag, om störningen för grannar är enorm, kan det vara nödvändigt men i annat fall bör inte familjer med barn vräkas, säger Marika Markovits.

Ett annat förslag som Stockholms Stadsmission har är ett personligt ombud för unga i hemlöshet.

–Unga i hemlöshet, alltså 14-20-åringar, behöver ett särskilt stöd i mötet med myndigheter för att kunna beskriva sin situation och verkligen få den hjälp de behöver. Många av dem känner misstro mot vuxenvärlden och myndigheter. De behöver känna att de har någon som står på sin sida, säger Marika Markovits.

Publicerad: