Namnen klara – i dag

avStaffan Lindberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Sossarnas hemliga möte – i dag avslöjar valberedningen sina förslag

1 av 2 | Foto: LINA BOSTRÖM EINARSSON
Mikael Damberg.

Jakten på Mona Sahlins efterträdare går in i slutfasen.

I dag presenterar valbredningen sina förslag.

– Det kan vara klart i slutet av veckan, säger ordföranden för ett S-distrikt.

För en vecka sedan lämnade Socialdemokraternas 26 partidistrikt in förslag på vilka personer de kan tänka sig som ny partiledare.

Sedan dess har valbredningen med Berit Andnor i spetsen gått igenom nomineringarna. Och i dag är ordförandena för samtliga S-distrikt kallade till möte i Stockholm.

Där kommer valberedningen att presentera ett eller möjligen två namn de anser bör bli partiledare, erfar Aftonbladet. De hetaste kandidaterna ska vara Mikael Damberg och Thomas Östros.

Förslagen kommer att diskuteras direkt, på mötet.

– Vi vet att det kommer att handla om något av de namn som nämnts i medierna. Och där vet jag redan vad vi tycker i mitt distrikt, säger ordföranden för ett distrikt.

’Sedan ringer jag Berit’

Trots det kommer varje distriktsordförande att åka hem och kalla sin egen lokala styrelse till ett möte de närmaste dagarna. Då ska namnen förankras i partiet.

– Det lär ske inom ett par dagar. Sedan ringer jag Berit och ger henne våra synpunkter på telefon. Vi är inte mer formella än så, säger en annan ordförande.

Formellt behöver valberedningens arbete inte vara klart förrän till kongressen, den 25 mars. Men i praktiken är det bråttom. Bytet av partiledare väntas tvinga fram fler förändringar. Om det till exempel blir en man kommer partisekreteraren Ibrahim Baylan sannolikt att bytas ut mot en kvinna.

Det är bråttom

– Dessutom ska den nya partiledaren få en chans att förbereda sitt stora linjetal på kongressen. Det räcker att titta i almanackan för att inse att det är bråttom, säger en källa.

Valberedningens ordförande Berit Andnor var i går tystlåten.

– Jag säger inget.

När lämnar ni slutligt besked om en kandidat?

– Du får vända dig till vår presschef. Hej då.

Men Socialdemokraternas pressavdelning hade ingen ytterligare information att ge.

Publicerad: