Han ska rädda S

avAnette Holmqvist, Staffan Lindberg

NYHETER

Stjärnskottet Johansson het kandidat till toppen

Anders Johansson, 34, är kommunalråd i Sigtuna – där Socialdemokraterna fick hela 42,4 procent i kommunvalet i höstas.

Anders Johansson (S) lyckades med det omöjliga.

Han färgade villaidyllen Sigtuna röd.

Nu ska stjärnskottet rädda Socialdemokraterna i resten av landet också.

Allt pekar på att Socialdemokraternas nästa ledare blir en sedan länge etablerad politiker. Därför tvingas partiet lägga stor vikt vid att föryngra resten av S-toppen.

En av dem som väntas få en framskjuten plats är Anders Johansson, 34. Han är kommunalråd i Sigtuna norr om Stockholm, men har rötterna i Dalsland.

Imponerade meriter

Johansson är ännu okänd i rikspolitiken. Men meritlistan är imponerande. Som kommunalråd har han gjort villaidyllen till ett rött fäste.

Socialdemokraterna i Sigtuna ökade – och fick hela 42,4 procent i kommunvalet i höstas. En dubbelt så hög siffra som i många av de andra kranskommunerna till Stockholm.

Anders Johansson har sänkt skatten, byggt simbassänger och jobbar tätt ihop med näringslivet. Även om vissa kritiker pekar på att han politiskt snarare hör hemma i Folkpartiet.

”Jag jobbar hårt”

Enligt uppgift till Aftonbladet är Anders Johansson nu en av de hetaste kandidaterna till att bli ny partisekreterare. En post han sannolikt skulle få dela med en kvinna för att obalansen inte ska bli för stor.

Ett alternativ som diskuteras är att göra Johansson till chefsekonom, en ny tjänst som skulle likna den Anders Borg fick efter Moderaternas katastrofval 2002.

– Jag trivs med uppdraget och jobbar hårt. Det är en del av förklaringen till att det har gått så bra, säger Anders Johansson när Aftonbladet ringer upp.

Har du blivit kontaktad av personer som vill driva ditt namn?

– Ja. Nu är det ju bara några veckor kvar tills kongressen börjar så det är klart att diskussionerna pågår för fullt.

Han bekräftar att han är öppen för nya uppdrag.

– Även om jag är hyfsat modern och förnyande i mitt ledarskap, så är jag i en sak ganska konservativ: Om partiet kallar och man tycker att man kan göra en insats, så ska man göra det.

ARTIKELN HANDLAR OM