”Hans intresse gick överstyr”

NYHETER

39-årig fågelsamlare åtalas för grovt jaktbrott och grovt artskyddsbrott

1 av 3 | Foto: Hornuggla.

39-åringens fågelintresse tog överhanden.

Under fem intensiva år fångade han över 13 000 vilda fåglar – cirka sju om dagen.

På måndagen faller domen mot honom.

I juni förra sommaren slog polisen till mot mannen. Vid en husrannsakan hittades hundratals levande och döda fåglar. Polisen hittade också fångstnät, äggkläckningsmaskiner och en dator där 39-åringen beskrev till exempel var han fångat fåglar och hur många det rörde sig om.

Mannen misstänks ha fångat in drygt 13 000 fåglar mellan den 1 januari 2005 och den 15 juni 2010.

Grovt jaktbrott

39-åringen åtalades vid Hudiksvalls tingsrätt misstänkt för bland annat grovt jaktbrott och grovt artskyddsbrott. Åklagaren har yrkat på två års fängelse.

– Där ligger de sammantagna straffvärdet om han döms för grova brott efter avdrag för rabatter om man döms för flera brott, säger åklagaren Christer B Jarlås.

Släppte fåglarna

Mannens advokat Thomas Martinson säger att hans klient medger jaktbrott och artskyddsbrott, men anser inte att det rör sig om grova brott.

I de allra flesta fallen har mannen släppt fåglarna efter en kort tid. En förklaring till att han fångat dem är att han velat hjälpa skadade fåglar.

– Han har haft ett intresse som gått över styr, säger Martinson.

Advokaten pekar på att hans klient är väl förankrad i samhället och tidigare ostraffad. Om han skulle dömas anser Martinson att mannen bör få samhällstjänst.