General Anders Lindström blir ny vd för SL

NYHETER

Försvarsmaktens insatschef Anders Lindström blir ny vd för SL.

Han tar över efter Göran Gunnarsson om hastigt sa upp sig i somras.

Anders Lindström, 56, blir ny vd för SL, Storstockholms Lokaltrafik. I dagsläget är han general och insatschef vid Försvarsmakten samt chef för den operativa insatsledningen.

Den 1 januari 2012 kommer han tillträda som ny vd för SL, samt för Waxholmsbolaget och förvaltningschef för trafiknämnden i Stockholms stad.

"Jag kan inte styra vädret"

Varför tackade du ja till det här jobbet?

– Det berodde på att den befattning jag hade nu skulle jag köra fram till 2012, sedan har jag funderat på vad jag ska göra efter det. Så dök det här upp och jag ville pröva något nytt med de kunskaper man har, säger Anders Lindström.

Hur ska du undvika det eviga vinterkaoset för SL?

– Jag har inte börjat ännu, men i grunden tror jag det handlar om att en förutsättning är att inse att vi har fått sämre vintrar och det handlar om att planera våra resurser. SL har lärt sig mycket av tidigare problem och jag ska hjälpa till att förhindra fler fel. Men jag kan inte styra vädret, det har jag lärt mig, säger han.

Lång karriär i militären

Anders Lindström har ett långt förflutet i Försvarsmakten. Redan 1973 ryckte han in, och 1976 blev Lindström officer. Han blev befordrad 2007 till generallöjtnant samt till insatschef och chef för insatsledningen.

SL:s tidigare vd Göran Gunnarsson, sa hastigt upp sig i juni i år. Uppsägningen kom oväntat och det är inte helt klart vad det var som ledde fram till Gunnarssons beslut.

De senaste vintrarna har även SL brottats med försenade och inställda tåg och bussar. Samt förbannade Stockholmare som inte kommit i tid till jobbet. SL har nyligen även sagt upp ett hundratal anställda som ett led i besparingar.

ARTIKELN HANDLAR OM