En chock för film-Sverige

NYHETER

Jonas Karlsson: Måste smälta det här

1 av 4 | Foto: GJORDE MIFFO IHOP Skådespelaren Jonas Karlsson jobbade ihop med Daniel Lind Lagerlöf i bland annat ”Mannen under trappan” och ”Miffo”. ”Jag måste smälta det här”, säger han om försvinnandet. Foto: DAN HANSSON/SVD/SCANPIX

Daniel Lind Lagerlöf ligger bakom en rad svenska storfilmer och tv-serier.

Nu chockar hans försvinnande film-Sverige.

— Jag är otroligt skakad och ledsen över det som har hänt och mina tankar går till Daniels familj, säger Camilla Läckberg.

Sedan slutet av 90-talet har många av de mest kritikerrosade och omtyckta tv-serierna och filmerna i Sverige regisserats av Daniel Lind Lagerlöf.

Lagerlöf försvann när han deltog i arbetet med att leta inspelningsplatser till en ny film på en av Camilla Läckbergs böcker.  Teamet som arbetade med den nya filmen skakat av försvinnandet. I dag uttryckte Camilla Läckberg sina känslor kring händelsen:

– Jag är otroligt skakad och ledsen över det som har hänt och mina tankar går till Daniels familj. Daniel är en otroligt begåvad regissör och det som har hänt är ofattbart, säger hon i ett pressmeddelande.

Bakom flera succér

Daniel Lind Lagerlöf har blivit en favorit hos många skådespelare som jobbat med honom, men för publiken har han förblivit ganska anonym, trots sina framgångar med bland annat ”Skärgårdsdoktorn”.

Andra prisbelönta succéer han regisserat är ”Miffo”, ”Vägen ut” och nu senast ”Bibliotekstjuven” i Sveriges television. På meritlistan har han också flera ”Johan Falk”-, ”Wallander”- och ”Beck”-filmer.

Jobbade med sin fru

I många av projekten har Daniel Lind Lagerlöf jobbat nära sin hustru Malin Lagerlöf, som skrev manus.

”Vägen ut”, ”Miffo” och ”Buss till Italien” är några av produktionerna där paret samarbetat. Det är till hustrun och parets tre barn som vänner och kollegor vänder tankarna när de nås av nyheten om regissörens försvinnande.

– Jag är chockad och bestört. Jag tänker i första hand på hans döttrar och fru, säger Reuben Sallmander som jobbade med Daniel Lind Lagerlöf i bland annat ”Bibliotekstjuven”.

– Ett uttalande om hans arbete känns det inte som läge för i dag, mer än att han är mycket inspirerande att arbeta med.

”Tänker på hans barn”

Jonas Karlsson har arbetat ofta och nära Daniel Lind Lagerlöf i bland annat ”Mannen under trappan” och ”Miffo”.

– Jag måste få smälta det här, säger han till Aftonbladet.

Skådespelerskan Lia Boysen jobbade med regissören under bland annat inspelningen av Henning Mankells ”Pyramiden”:

– Mest tänker jag på hans fru och hans barn, säger hon.

”Glad och kreativ”

Lia Boysen utvecklar hur Daniel Lind Lagerlöf är som kollega och regissör.

– Fantastisk, gladlynt och kreativ. Mjuk och följsam, säger hon.

Sin regidebut gjorde han i en av svensk tv:s största succéer – ”Skärgårdsdoktorn”. Där var han regiassistenten som fick chansen. Sedan dess har han varit en av de mest produktiva regissörerna i Sverige för film och tv, men också teater.

– Att göra teater är som att filma med en oändlig budget. Allt kan hända och jag älskar det, sa Daniel Lind Lagerlöf till Dagens Nyheter inför uppsättningen av ”Bröderna Lejonhjärta” på Stadsteatern i Stockholm.