Lena Nyman begravs

Av: Erik Nises, Sofi Tagesson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2
Lena Nyman blev 66 år.

I dag begravdes skådespelerskan Lena Nyman.

150 personer väntades till ceremonin, där bland annat vännen Tommy Körberg sjöng.

I Adolf Fredriks kyrka står en svart kista, prydd av rosor. Framför den vilar en krans från kollegorna på Dramaten. Fyra stora ljus brinner runt kistan.

Skådespelerskan Lena Nyman avled natten mot den 4 februari efter en lång tids sjukdom. Lena Nyman blev 66 år gammal och hade i flera år kämpat mot lungsjukdomen kol och nervsjukdomen Guillan-Barré. I dag begravdes hon.

Vännerna anländer till kyrkan

Hasse Alfredson var en av de första som anlände till Adolf Fredriks kyrka för att närvara vid dagens begravning. Det var en märkbart tagen Hasse som går in i kyrkan i sällskap av sin son Daniel. Gösta Ekman har också anlänt, liksom hans fru, konstnären Marie-Louise Ekman.

Jan Malmsjö kom till kyrkan i sällskap av sin fru, skådespelerskan Marie Göranzon.

Skådespelerskan Helena Bergström kom till begravningen arm i arm med Rikard Wolff. Wolff var en av de svenska skådespelare som hade Lena Nyman som lärare på teaterhögskolan i Malmö på 80-talet.

Även Christer Lindarw och Kjerstin Dellert är på plats för att närvara vid begravningen. Strax efter dem kom även Börje Ahlstedt som spelade mot Lena Nyman i bland annat Ronja Rövardotter.

Skådespelarna Claire Wikholm och Björn Kjellman, samt dramatikern Stig Larsson och skådespelerskan Pia Johansson anlände till Adolf Fredriks kyrka kort innan ceremonin ska börja.

Thommy Berggren var en av de sista att anlända. Nu inleds ceremonin i kyrkan.

150 personer hade anmält att de slulle komma på dagens begravning, som hölls i Adolf Fredriks kyrka i Stockholm.

Körberg sjunger

Under begravningsceremonin sjöng Uppsalakören Orfei Drängar och vännen Tommy Körberg. Körberg var tidigt på plats och sjöng upp sig inne i kyrkan innan gästerna anlände.

Direkt efter ceremonin i kyrkan sker en jordbegravning på Norra begravningsplatsen i Solna.

Debuterade tidigt

Lena Nyman var endast tio år gammal när hon fick sin första filmroll i "Farligt Löfte".

Det blev starten på en lysande karriär för en av våra mest folkkära skådespelare. Lena Nyman medverkade bland annat i Vilgot Sjömans filmer. "491" och "Jag är nyfiken – gul".

Publicerad: