Assange-förhandling fortsätter i morgon

Ska ta beslut om Wikileaks-grundaren ska utlämnas till Sverige

LONDON / STOCKHOLM. I dag inleddes förhandlingarna om Julian Assanges överklagan över den beslutade utlämningen till Sverige där han står anklagad för sexbrott.

– Det kan mycket väl vara så att hon inte njöt av det, att hon inte tyckte det var trevligt, att hon efteråt ångrade sig, men händelsen var under samtycke, säger Assanges försvarsadvokat Ben Emmerson.

Aftonbladets Torbjörn Ek rapporterade direkt.

Nytt utseende Julian Assange anlände till High Court i London i en kortklippt frisyr.
Nytt utseende Julian Assange anlände till High Court i London i en kortklippt frisyr.

Julian Assange anlände till rätten omgiven av säkerhetsvakter och fick hjälp av polis att ta sig förbi det enorma medieuppbåd som bevakar förhandlingarna.

– Jag kommer inte kommentera någonting just nu, säger Julian Assange till Aftonbladet under lunchpausen.

Under dagen har försvaret fört fram sina argument, och i morgon, onsdag, fortsätter förhandlingen med åklagarsidans argumentering.

”Skedde under samtycke”

Assanges försvar inledde tisdagens förhandling med att hävda att sexakten skedde under samtycke.

– Det kan mycket väl vara så att hon inte njöt av det, att hon inte tyckte det var trevligt, att hon efteråt ångrade sig, men händelsen var under samtycke, säger Assanges försvarsadvokat Ben Emmerson.

Huvudspåret i försvarets resonemang var att arresteringsordern, som låg till grund för det utvisningsbeslut som nu överklagas, är överdriven och inte stämmer överens med det offren faktiskt uppgett i förhör.

Förhören med kvinnan visar att hon sov när Assange trängde in i henne. När hon vaknade frågade hon om han hade kondom. Han sa nej men hon ”samtyckte till att fortsätta samlaget” när hon var fullt vaken. Därför kan det inte anses vara våldtäkt, säger Ben Emmerson.

– Det domaren måste bedöma är om det här skulle kunna betecknas som en våldtäkt i det här landet, säger försvaret.

Ifrågasätter om han kan utlämnas

Försvaret har därefter använt dagen till att argumentera för, samt diskutera, de språkliga skillnaderna mellan engelsk och svensk lag, samt vad det innebär för ett eventuellt utlämnande. De hävdar att arresteringsordern inte är giltig.

Vid 18.30, svensk tid, valde rätten att sätta punkt för idag. Assanges försvars argumenteringar har tagit hela dagen. Åklagarsidan ska börja imorgon kl 10 brittisk tid.

Assange lämnade Royal Court of Justice under tystnad.

– Han för för trött och måste få åka hem och vila. Imorgon kommer han uttala sig, säger en av medarbetarna i försvaret.

Är inte oroad inför morgondagen

Trots upprepade frågor från Aftonbladets reporter om hur han såg på dagen och hur han kände sig vägrade han nu att överhuvud taget öppna munnen. Assange flankerades av Wikikeaks andreman, islänningen Kristinn Hrafnsson. Han säger till Aftonbladet:
– Vi väntar till imorgon med att uttala oss.
Har ni tillförsikt inför morgondagen?
– Väldigt mycket.
Finns det något ni oroar er för?
– Absolut inte.
Finns det inget åklagarsidan kan göra imorgon som ni oroar er för?
– Nej ingenting.

Hävdar att han är oskyldig

Assange har suttit i husarrest med fotboja i vännens herrgård i Norfolk på den engelska landsbygden sedan i december.

Julian Assange står anklagad för att ha sexuellt utnyttjat två svenska kvinnor och har begärts utlämnad till Sverige för att åtalas för brotten.

Själv hävdar han att han är oskyldig och hans tidigare advokat Mark Stephenson har sagt att Assange riskerar att bli vidare utlämnad till USA för att åtalas för terrorbrott på grund av Wikileaks-läckorna om han först hamnar i Sverige.

Inför tisdagens förhandling har Assange dock bytt advokat från en medieexpert till människorättsadvokaterna Gareth Peirce och Ben Emmerson. Det nya försvarsteamet har uppgetts satsa på en mjukare framtoning där man ska visa förståelse för de drabbade kvinnorna, har den amerikanska tidsskriften The Nation tidigare påstått.

Överklagandeförhandlingarna fortsätter under onsdagen. Beslut om utlämning väntas därefter inom några veckor.

Publisert: