Delar av manifestet kopierat från ”Unabombaren”

Hela stycken är hämtade från redan skrivet manifest

Anders Behring Breivik skickade ut ett 1500 sidor långt manifest till högerpolitiker innan dåden.

Men delar av texten är inte hans egna ord.

Hela stycken är direkta kopior från den amerikanske terroristen Ted Kaczynskis manifest, skriver VG Nett.

Hela manifestet är på 1500 sidor och redogör bland annat för den ideologiska bakgrunden till terrordåden i fredags. I inledningen skriver Anders Behring Breivik att delar av texten är hämtade från andra ”modiga människor”.

Bytt ut ord

Han har dock inte pekat ut vilka delar av texten som är kopierade och skriver ingenting om att hela stycken är hämtade direkt från den så kallade "Unabombaren" Ted Kaczynskis manifest. Sammanlagt är 60 sidor kopierade därifrån enligt document.no.

Pål Foss, norsk expert på politisk filosofi, kallar  i Dagbladet arbetet för ett klipp och klistra-jobb. Han menar att han omöjligt kan ha skrivit manifestet själv.

– Filosofiskt sett är han en bluffmakare, säger Foss till tidningen.

VG Nett skriver att Anders Behring Breivik dock har bemödat sig med att byta ut vissa begrepp i texterna. Istället för ordet "Leftism", vänstervridning, använder han sig av ordet "Multicultalism" och "Cultural Marxism".

– Det här är mycket intressant, säger Ragnhild Bjørnebek vid norska polishögskolan till VG Nett.

Studerade på Harvard

Hon menar att Unabombaren var mycket intelligent och en person som det var svårt att upptäcka. Till VG Nett säger hon att han skapade en rädsla och en berömmelse omkring sig som är helt unik efter de bombdåd som han terroriserade amerikaner med under en 20-årsperiod. Mellan åren 1978 och 1995 placerade den före detta Harvard-studenten Ted Kaczynski ut 16 bomber vid bland annat universitet. Tre människor dödades av bomberna och 26 skadades.

Publisert: