I dag landar Atlantis för sista gången

Reporter: Josefin Westin

Publicerad:
Uppdaterad:

Fuglesang hyllades i morse

Flygfärjan Atlantis har flugit sina sista varv runt jorden - vilket är slutet på det amerikanska rymdfärjeprogrammet.

I dag landade Nasa färjan på Kennedy Space center i Florida.

Nasa hyllade besättningen i morse – även Christer Fuglesang.

Aftonbladet sänder live från rymdlandningen.

I morse väcktes besättningen på rymdfärjan Atlantis av låten "God Bless America". Det var en hyllning till besättningen ombord, befälhavare Chris Ferguson, piloten Doug Hurley och specialisterna Sandy Magnus och Rex Walheim, men också till alla som arbetat inom rymdfärjeprogrammet de senaste tre årtiondena – däribland svenska astronauten Christer Fuglesang.

– Vilken klassisk patriotisk sång så passande för vad som troligtvis blir färjans sista dag i omloppsbanan. Tack Amerika för att ni stödjer oss den här dagen. Vi ses på marken om några timmar, säger befälhavaren Chris Ferguson till personalen på Kennedy Space center i Florida efter väckningen till Nasa.

Nasas sista färja

Flygningen av Nasas 30-åriga rymdfärjeprogram slutar i dag, torsdag, när Atlantis och besättningen under programmet STS-135 återvänder till jorden. Atlantis har varit ute i rymden i 13 dagar för att slutföra uppdraget på den internationella rymd stationen, ISS.

När Atlantis i dag går i pension står Nasa utan rymdfärja. Tidigare har färjorna Challenger, Columbia, Doscovery och Endeavour tagits ur drift.

Publicerad: