Tjäna tusenlappar – på dina smycken

Töm lådorna – nu har du guldläge att sälja

”DE FLESTA BLIR FÖRVÅNADE” Oskar Andersson, på Guldkedjespecialisten, säger att allt fler upptäcker att det går att få bra betalt för gamla guldsmycken.
”DE FLESTA BLIR FÖRVÅNADE” Oskar Andersson, på Guldkedjespecialisten, säger att allt fler upptäcker att det går att få bra betalt för gamla guldsmycken.

Dags att dryga ut semesterkassan?

Leta fram dina gamla guldsmycken – och tjäna tusenlappar.

– Pengar direkt i fickan som man kan ha roligt för, säger Richard Widén som just sålt sin gamla presentring.

Guldpriserna är just nu uppe på rekordnivåer. Priserna varierar men på Guldkedjespecialisten i Stockholm kostade i går ett gram 18 karats guld 220 kronor.

– Det är det högsta priset sedan jag började jobba här, säger Oskar Andersson, vikarierande butikschef.

De senaste två veckorna har kunderna strömmat in i butiken. Dels för det höga guldpriset som ökat markant i år, dels för att man under semestern har tid att göra sig av med det där guldet som legat och skräpat i lådan i åratal.

’Fler blir medvetna’

– En del vill dryga ut semesterkassan, men de flesta har länge gått och tänkt på att göra sig av med gamla smycken. Nu är en bra tid att ta tag i det.

– Allt fler blir medvetna om att det faktiskt går att sälja sitt guld. Och de flesta blir väldigt förvånade över hur mycket de får betalt.

Några av de vanligaste smycken folk säljer är klassiska Bismarck- och X-länkar, men även gamla förlovnings- och vigselringar. Ett Bismarckhalsband på 19,4 gram köps just nu av Guldkedjespecialisten för 4 268 kronor.

En av kunderna i butiken är Richard Widén, 28, från Stockholm. Den gamla guldringen som han fick för att han inte konfirmerade sig, ska säljas.

Testas med kisel

– Den är för liten, den är repig och jag kommer förmodligen aldrig att använda den igen.

Ringen väger 2,6 gram. För det får Richard Widén 572 kronor direkt i fickan, efter att ringens äkthet kontrollerats genom ett skraptest med kiselsten och kungsvatten.

– Det kan man ju ha lite roligt för. Gå ut och äta middag till exempel, säger han.

Publisert: