Retorikexperten: "Bästa talet hittills"

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Bästa talet hittills - med flera huvudbudskap.

Aftonbladet lät retorikexperten Elaine Bergqvist göra en snabbanalys Lars Ohlys tal:

– Jag har aldrig sett Ohly så retoriskt skicklig.

Elaine Bergqvist.
Elaine Bergqvist.

Huvudbudskap

– Minska beroendet av EU. Vi påstår inte att alla kan få allt samtidigt. Stoppa skattesänkningarna - genomför reformer för välfärden i stället. Alla ska få hjälp när behovet uppstår. Asylrätten är absolut. Rasismen är cancer i samhällskroppen.

Återkommande ord

– Feminism, stoppa rasismens inflytande, vänstern, välfärd, 350 000 människor går utan jobb.

Helhetsintryck

– Bästa talet än så länge. Det var som ett värvningstal till Vänsterpartiet. Han var inte ute efter att tala till redan frälsta - utan vinna nya. Han hade många snygga retoriska grepp, som upprepningar, metaforer och liknelser. Jag har aldrig sett Ohly så retoriskt skicklig.

– Han pratade om Vänsterpartiets inflytande globalt, men var även självkritisk till valresultatet. Han frågade sig: Varför stärks inte vänstern när orättvisorna ökar?

Kroppsspråk

– Det märktes var han engagemang var, nämligen i delen där han pratade om Ship to Gaza och konflikten i mellanöstern. Då lämnade han talarstolen och blickade ut över publiken, pekade och sa: Just nu sitter det människor i Gaza ...

Retorisk giftpil

– Han sa att "det som skiljer Socialdemokraterna och Miljöpartiets politik är ungefär tolv månader". Varför han drog den här kängan var för att sätta Vänsterpartiet på kartan.

Publicerad: