Almedalen 2011

Retorikexperten: "Bästa talet hittills"

Av: 

Josefin Berglund

NYHETER

Bästa talet hittills - med flera huvudbudskap.

Aftonbladet lät retorikexperten Elaine Bergqvist göra en snabbanalys Lars Ohlys tal:

– Jag har aldrig sett Ohly så retoriskt skicklig.

Elaine Bergqvist.
Elaine Bergqvist.

Huvudbudskap

– Minska beroendet av EU. Vi påstår inte att alla kan få allt samtidigt. Stoppa skattesänkningarna - genomför reformer för välfärden i stället. Alla ska få hjälp när behovet uppstår. Asylrätten är absolut. Rasismen är cancer i samhällskroppen.

Återkommande ord

– Feminism, stoppa rasismens inflytande, vänstern, välfärd, 350 000 människor går utan jobb.

Helhetsintryck

– Bästa talet än så länge. Det var som ett värvningstal till Vänsterpartiet. Han var inte ute efter att tala till redan frälsta - utan vinna nya. Han hade många snygga retoriska grepp, som upprepningar, metaforer och liknelser. Jag har aldrig sett Ohly så retoriskt skicklig.

– Han pratade om Vänsterpartiets inflytande globalt, men var även självkritisk till valresultatet. Han frågade sig: Varför stärks inte vänstern när orättvisorna ökar?

Kroppsspråk

– Det märktes var han engagemang var, nämligen i delen där han pratade om Ship to Gaza och konflikten i mellanöstern. Då lämnade han talarstolen och blickade ut över publiken, pekade och sa: Just nu sitter det människor i Gaza ...

Retorisk giftpil

– Han sa att "det som skiljer Socialdemokraterna och Miljöpartiets politik är ungefär tolv månader". Varför han drog den här kängan var för att sätta Vänsterpartiet på kartan.

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Almedalen 2011

ÄMNEN I ARTIKELN

Almedalen 2011

Almedalsveckan