Nyheter

M backar om jobbskatteavdrag

Av: 

Magda Gad

NYHETER

Borg: "Vi behöver lägga en betydligt stramare budget än planerat"

Foto: Magnus Sandberg

Statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg har i dag meddelat att det femte jobbskatteavdraget skjuts upp.

– Men vi har fortsatta ambitioner att detta ska göras under senare delen av mandatperioden, säger Fredrik Reinfeldt.

Även sänkt skatt för pensionärer skjuts fram.

En snabb ökning av statskulder i Europa och USA påverkar den svenska ekonomin, men enligt statsminister Fredrik Reinfeldt behöver inte Sverige stå och tala om skuldsaneringar på det sätt som man gör i övriga EU-länder i dag.

– Det viktigaste beskedet som jag och Anders har till svenska folket i dag är att vi inte behöver göra någon sanering av ekonomin i Sverige och det kommer inte bli några skattehöjningar på grund av detta, säger Fredrik Reinfeldt.

Skattesäkningarna skjuts upp

Men en minskning i skatteintäkter väntar, vilket begränsar utrymmet för regeringens vallöften. Det femte jobbskatteavdraget skjuts därför upp med hänsyn till behovet av säkerhetsmarginaler. Även höjd brytpunkt för statlig skatt och sänkt skatt för pensionärer skjuts på framtiden.

– Vi lånar inte till skattesänkningar i det här läget, det vore helt oansvarigt. Men vi har fortsatta ambitioner att detta ska göras under senare delen av mandatperioden, säger Fredrik Reinfeldt.

Tillväxtprognosen nedskriven

I förra veckan reviderade regeringen ned sina prognoser för den svenska ekonomins utveckling och utgifterna ska framöver prövas hårt, enligt finansministern.

– Vi har en allvarlig internationell skuldkris och det kommer råda osäkerhet under en längre tid. Vi är absolut inte på väg mot något underskott, men vi har nu ett större behov av försiktighet, säger Anders Borg.

Därför kan regeringen inte genomföra de planerade reformåtgärderna till hösten.

– Om vi hade genomfört skatteförändringarna hade vi kommit när balans eller rent av underskott, säger Anders Borg.

Stramare budget väntar

Borg menar vidare att Sverige redan har gjort mycket för att säkra krisen och anser att vi är rejält rustade för att behålla stabiliteten. Men Sverige måste nu se om sitt eget hus.

–  Vi behöver lägga en betydligt stramare budget än vad vi tidigare har planerat, säger Borg, som ändå ser ljust på framtiden:

– Det finns goda prognoser för tillväxten bortom år 2012.

Räntorna steg efter beskedet

Reinfeldt understryker att att vallöftena delades upp i "skarpa" förslag, som definitivt skulle komma att genomföras, och reformambitioner som var beroende av den ekonomiska utvecklingen, och att de skattesänkningar som nu skjuts upp tillhör den senare kategorin.

Den pressade kronan stärktes något efter statsministerns besked om att det femte jobbskatteavdraget skjuts upp, medan både korta och långa marknadsräntor tog ett kliv uppåt.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på barnkläder – 70% rabatt på märkeskläder

Kids Brand Store

Publisert: