Nyheter

Detta har hänt

Av: 

Sebastian Chaaban

NYHETER

Historien om egyptierna som sökte asyl men i stället greps

Egyptierna Ahmed Agiza och Mohammad Alzery sökte asyl i Sverige. Men i stället för skydd här, greps de i december 2001 och deporterades till Egypten.

SÄPO och regeringen misstänkte att de var terrorister - därför avslogs deras asylansökan.

2001

Anna Lindh är utrikesminister och den som fattar beslutet om deportering av egyptierna. Samtidigt tas beslut om omedelbar utvisning, vilket gör att männens advokater inte informeras och inte kan överklaga.

18 december hämtas Ahmed Agiza och Mohammad Alzery av svensk säkerhetspolis och förs till Bromma flygplats. Där tas de i förvar av maskerade amerikanska agenter. Deras kläder klipps sönder, de drogas och förses med huvor, vuxenblöjor och bojor. Därefter får de kliva ombord på ett mindre amerikanskt flygplan som CIA hyrt och flygs fastbundna ut ur landet.

I Egypten fängslas de båda männen. De förhörs och blir, enligt uppgift, torterade.

2003.

Mohammad Alzery släpps fri, utan att ha åtalats för något brott.

Ahmed Agiza döms till 25 års fängelse, vilket Egyptens dåvarande president Hosni Mubarak senare sänker till 15 år.

2004.

TV4:s Kalla Fakta avslöjar att det var USA som pressade den svenska regeringen att avvisa männen. Om Sverige inte deporterade dem hotade USA med handelsblockad. Hela operationen leddes sedan av den amerikanska underrättelsetjänsten CIA.

I efterspelet till skandalen lägger dåvarande statsminister Göran Persson och dåvarande justitieminister Thomas Bodström över ansvaret på Anna Lindh. Hon var den ytterst ansvariga för deportering - de visste ingenting om den amerikanska inblandningen förrän efteråt.

2005

Sverige fälls av FN:s kommitté mot tortyr, för att ha brutit mot sin förpliktelse att inte återsända personer till länder där de riskerar tortyr. Sveriges agerande fördöms också av EU och flera instanser.

Riksdagens konstitutionsutskott kritiserar avvisningarna med orden: "Sverige borde inte ha godtagit Egyptens garanti mot tortyr och annan illabehandling."

2007

Regeringen upphäver avvisningsbesluten mot Ahmed Agiza och Mohammad Alzery.

2008

Båda får 3 miljoner kronor vardera i skadestånd av svenska staten.

2009

Boken "Väninnan" kommer ut och författaren Eva Franchell hävdar att Göran Persson och Thomas Bodström kände till allt om deporteringen.

Egyptierna söker uppehållstillstånd igen, men får åter avslag. Säpo betraktar dem fortfarande som säkerhetsrisker.

2011

2 augusti släpps Ahmed Agiza ur fängelset i Kairo, efter tio år. Sedan Egyptens expresident Hosni Mubarak störtades har flera politiska fångar släppts fria. Ahmed Agiza vill nu återvända till Sverige.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Shoppa här!

Publisert: