Tänkte begå självmord

avLinda Hjertén

Här är den misstänkte våldtäktsmannens egna ord

1 av 17

ÖREBRO. När Niklas Eliasson blev kallad till polisens dna-test förstod han att spelet var över.

Han planerade att hänga sig.

Men istället begick han tre överfall till.

Han beskriver i förhör hur han styrts av en inre röst.

har erkänt Niklas Eliasson är åtalad för 17 överfall i Örebro.

Klockan elva i dag lämnades förundersökningen in.

Det mesta är sekretessbelagt men av det som är offentligt är mycket skrämmande läsning. Det visar en ung man som satt en stad i skräck och som medger 15 överfall på 15 kvinnor, alla mycket brutala med våld och hot om död.

Började tidigt

I förundersökningen finns även utdrag ur förhör med Niklas Eliasson.

Där berättar han själv om överfallen och vad som ledde fram till dem.

Niklas Eliasson säger att han började att förfölja, "stalka" människor, redan när han var i 13-årsåldern. Det kunde vara både killar och tjejer han förföljde, främst på kvällstid. Han började även stjäla underkläder från torkställningar, främst kvinnors trosor och BH:ar.

Det kändes spännande säger han och det är den enda förklaring han kan ge till sitt beteende. 

Mådde dåligt

Efter den brutala våldtäkten vid Eurostop i mars i fjol kände Eliasson själv att det fick vara nog. Att "detta var sista gången". Han mådde mer och mer dåligt efter det. Men inte på grund av vad han gjort utan främst av det skäl att han förstod att han kanske snart skulle åka dit. 

När han sedan fick en kallelse av polisen att lämna ett dna-prov hade han planer på att ta sitt eget liv, att hänga sig. I förhören berättar han att han under tre års tid haft sådana tankar. Tankar på att först ta andras liv och sedan sitt eget. 

"Ta henne"

Men det blev inte så.

I stället söp han sig full och gav sig ut på sin cykel varje natt. Han säger att de tre överfall som sedan skedde den helgen, innan han slutligen greps, var en ren slump. Att det precis som vid de andra överfallen var en inre röst som sa "ta henne".

Han säger att han inte känt något speciellt efter överfallen. Har han gjort det har han dövat det med alkohol och hacsh.

"Gick på autopilot"

Han säger att han själv blev förvånad när han under ett polisförhör "fällde en tår".

Eliasson beskriver varje överfall på samma sätt. Han menar att han förföljt en tjej men har han inte fått den inre uppmaningen att "ta henne" så har han inte gjort det. Allt han gjort har styrts av den inre rösten menar han.

Han medger att han använt mer våld än vad som krävts vid flera tillfällen.

Han säger att det "svartnat för ögonen på honom". Han har gått på autopilot.

Samlade på knivar

I skolan kallades Niklas Eliasson för kniv-Niklas. Det var för att han samlade på butterfly-knivar.

I polisens förundersökning finns bilder på ett stort antal knivar som tagits i beslag hemma hos Eliasson. Han har använt flera av dem vid våldtäkterna och hotat att skära sönder ansikten på sina offer och att döda dem.

En klasskamrat till Eliasson beskriver i förhör hur han var tyst och obehaglig. Hon blev inte förvånad när hon fick höra att det var just Niklas Eliasson som gripits för den långa raden våldtäkter.

"Erkände för offrens skull"

Niklas Eliasson berättar i förhör om varför han erkänt alla brotten. Han säger att det är för offrens skull, inte för sin egen.

Han erkänner att han inte mår så dåligt över att tjejerna mår dåligt men han vill ändå att de ska få en förklaring och kunna gå vidare med sina liv. 

Han medger att han nog aldrig skulle ha erkänt om inte förhörsledarna hade poängterat hur viktigt det faktiskt vore för offren om han berättade. 

Niklas Eliasson säger att han känner ånger för att det som hänt har hänt, men om han verkligen känner ånger för det han gjort kan han inte svara på. Det är en annan sak menar han.

Ingen visste

Niklas säger att ingen i hans familj visste om vad han gjorde. De kunde däremot anmärka på hur mycket tid han spenderade framför datorn. Han beskriver själv sitt datoranvändande som ett missbruk.

Han började till och med att välja bort semesterresor och födelsedagsfiranden för att kunna sitta framför datorn. 

Genom åren ökade även hans porrsurfande i intensitet. Innan han fyllde 18 år besökte han Örebros två porrbutiker och köpte porrfilmer.