Radioaktivt jod i Tokyos vatten

Boende ska inte ge kranvatten till sina barn - Regeringen ransonerar vatten

Kranvattnet i Tokyo har för stora mängder radioaktivt jod och får inte längre användas till spädbarn.

Nu ransonerar man ut flaskvatten till alla småbarnsföräldrar.

– Det nya beskedet skapar panik, säger Aftonbladets utsända Elin Lindqvist.

Onormalt höga nivåer av radioaktivt jod har upptäckts i kranvattnet i både Tokyo och Fukushima efter jordbävningskatastrofen den elfte mars.

Enligt myndigheterna i den japanska huvudstaden överstiger strålningsnivån gränsen för när vattnet är säkert att ge till spädbarn.

”Dubbelt så mycket”

En talesperson bekräftade för AFP idag att ett av proverna låg på 210 becquerel per kilo. Det är dubbelt så mycket som gränsvärdet för när vatten inte bör ges till spädbarn.

– Enligt myndigheternas siffror bör man inte använda vatten som har mer än 100 becquerel av radioaktivt jod per kilo när man blandar mjölkersättning till bebisar, sa talesmannen.

Tills vidare

Tokyos ledning har uppmanat invånare i hela Tokyo, inte enbart de drabbade delarna, att inte använda kranvattnet för att förbereda ersättning och välling åt sina barn. Varningen gäller tills vidare. Vuxna ska dock kunna dricka det.

På en presskonferens vid 13-tiden i dag meddelade regeringen att man ska ransonera ut vatten på flaska.

– De ska ge tre 550 mililitersflaskor till alla som har spädbarn. Det är 80 000 familjer som kommer att få vatten, säger Aftonbladets utsända reporter Elin Lindqvist.

Regeringen säger att gravida kvinnor helst inte ska dricka kranvatten, men de kommer inte att få någon ransonering.

”Fullständig panik”

Elin Lindqvist säger att dagens besked skapat stor oro i huvudstaden.

– Fotografens syster ringde oss precis och hade fullständig panik. Hon undrade om det ens gick att duscha och frågade vad hon nu skulle laga mat av. Chaufförens fru ringde och sa samma sak, berättade att hon hade varit i affären för att handla och att vattnet var helt slut, säger hon.

Efter att människor har försökt att handla allt vatten som finns har de flesta affärerna nu satt ett maxtak. Man får numera bara köpa max fem flaskor.

Man har även hittat spår, om än inte lika höga, av radioaktivt jod i kranvattnet i de centralt belägna prefekturerna Gunma, Tochigi, Saitama, Chiba och Niigata.

Försöker lugna

Men även om oron runt om i världen är hög gällande de stigande halterna av radioaktiva ämnen i vatten och livsmedel så försöker Japans regering att göra vad de kan för att mildra paniken genom att vara tydliga med både strålningsnivåer – och risker.

Landets hälsoministerium berättade idag att man hittat elva olika grönsaker i området runt Fukushima som alla har för höga nivåer av radioaktivitet. I en sorts lövliknande grönsak uppmätte man 164 gånger så hög nivå av den radioaktiva isotopen Cs-137 än vad som är lagligt. Provet låg på 82 000 becquerel.

För att försöka förklara exakt hur (o)farligt en så hög dos egentligen är sa hälsoministeriet att om en person äter 100 gram av grönsaken om dagen i tio dagar skulle den personen få i sig drygt hälften av den mängd radioaktiva ämnen man normalt får i sig genom naturen under ett helt år,

– Så även om man äter den här maten temporärt så finns det ingen hälsorisk, säger regeringens talesman Yukio Edano.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN