Nyheter

Flygmysteriet löst efter 40 år

Av: 

Eric Tagesson

Anja Ek

Nivette Dawod

NYHETER

Spökplanen över Värmland var hemlig Natostyrka

FÖRBANNAD PÅ FÖRSVARET Både Sverige och Norge letade efter spökflygen i Värmland. Vid ett tillfälle skickades en helikopter upp för att söka – och höll då på att krocka med ett plan. Den pensionerade tulltjänstemannen Gunnar Granbo, 85, är arg över avslöjandet om försvarets hemliga flygenhet.
FÖRBANNAD PÅ FÖRSVARET Både Sverige och Norge letade efter spökflygen i Värmland. Vid ett tillfälle skickades en helikopter upp för att söka – och höll då på att krocka med ett plan. Den pensionerade tulltjänstemannen Gunnar Granbo, 85, är arg över avslöjandet om försvarets hemliga flygenhet.

LEKVATTNET/STOCKHOLM. De mystiska planen som flög mellan Sverige och Norge förbryllade hela Värmland.

40 år senare kommer svaret: det var försvarets topphemliga ”Flygenhet 66”.

– Vi både såg och hörde dem, säger förre tulltjänstemannen Göte Johansson, 71.

I Lekvattnet vid norska gränsen hördes överflygningarna tydligt åren under kalla kriget. Att det var något lurigt som pågick var nog hela bygden införstådd med.

Snacket som gick var att det handlade om knarksmuggling. Smugglare hade tidigare flugit över gränsen och dumpat narkotika i skogen.

Polis, militär och tull i både Sverige och Norge involverades i jakten, som kallades Argus. Försvarets materielverk bistod med en bil med spaningsradar med den då allra senaste tekniken.

Illegala flygningar

I första hand skulle det utrönas om det verkligen fanns några flygplan – många hävdade att allt var hjärnspöken hos ortsborna.

Men Argus visade att det förekom flygaktiviteter. Ytterligare ett projekt, Dacapo, bekräftade att flygningarna var illegala, något som försvaret bestämt förnekade.

Dessutom fanns en mystisk man som ofta stod vid telefonkiosken i Östmark utanför Torsby. Han identifierades och sattes i samband med flygningarna, men avled innan han hann förklara sig.

Den pensionerade tulltjänstemannen Göte Johansson var i mitten på 70-talet en av dem som spanade om nätterna. Han rapporterade att han både såg och hörde flyg, men där tog det stopp.

– Vi fick aldrig någon respons på vad som egentligen hände, det var som om våra rapporter fastnade någonstans på vägen, säger han.

Strida med Nato

Det skulle dröja nästan 40 år innan gåtan fick sin lösning.

I den nya boken ”Den dolda alliansen” avslöjar Svenska Dagbladet-journalisten Mikael Holmström att det var Sveriges topphemliga flygförband, ”Flygenhet 66” som övade för att strida ihop med Nato.

I går ställde sig Sven Hugosson, 75, framför flera journalister och berättade att han varit hemlig stabschef för ”Flygenhet 66”.

– Min familj har rätt att veta sanningen, sa han.

– Jag hade en planeringsfunktion. Jag skulle se till att våra plan inte blev nedskjutna av svenskt luftförsvar.

Göte Johansson tar uppgifterna med ro.

– Som tulltjänsteman är man ganska van. Det är inte första gången jag blivit lurad.

Hans kollega Gunnar Granbo, 85, från Torsby reagerar annorlunda.

– Jag blir faktiskt förbannad. Det innebär i princip att försvaret spionerade på sig själva.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter