De överlevde tsunamin - nu fryser de till döds

Uppdaterad 2011-03-18 | Publicerad 2011-03-17

Miljoner fortfarande utan värme och vatten

Förtvivlan. 66-årige Yoshikatsu Hiratsuka faller i gråt i det som återstår av hans raserade hus i Onagawa. Hans gamla mamma saknas fortfarande. Möjligen ligger hon begravd under rasmassorna.

Snart en vecka efter katastrofen är situationen svår för många av tsunamins offer.

Äldre människor dör av kyla och matbrist.

Hjälplös En äldre kvinna får hjälp på röda korsets sjukhus i Ishinomaki i Miyagi-prefekturen.

Medan världens intresse fokuseras på kampen för att undvika en härdsmälta vid kärnkraftverket i Fukushima kämpar de som drabbats av tsunamin för att överleva.

Totalt har närmare en halv miljon människor evakuerats från sina hem. De som inte lyckats inhysa sig hos släktingar sover i utkylda gymnastiksalar eller samlingslokaler.

14 äldre dog

Nyhetsbyrån AP rapporterar om att 14 äldre människor som evakuerats från ett sjukhus till en skola dött av förflyttningen, bristen på värme och mediciner. Det fanns mycket lite för dem att äta.

Tsunamin tog med sig många patienters journaler. De äldre kommer inte ihåg vilka mediciner de behöver eller hur mycket, vilket ytterligare försvårar läget.

Bristen på fordon och bensin gör det svårt att flytta folk till ställen där det finns vatten och uppvärmda lokaler.

850 000 hushåll i norra Japan är fortfarande utan el och en och en halv miljon saknar rinnande vatten.

Trots att de stora vägarna från södra till norra Japan är farbara verkar det ske väldigt lite transporter av mat och vatten till de drabbade områdena. Oklart varför.

Börjat snöa

I ett rikt land som Japan borde det inte vara så stora problem att försörja befolkningen även i ett nödläge.

Ett problem är att äldre är klart överrepresenterade i den nordöstra delen av landet som många unga lämnat för storstäderna där det är lättare att hitta spännande och välbetalda jobb.

Som om det inte räcker med all otur har det börjat snöa i området och temperaturerna sjunker vilket ökar lidandet och ytterligare försvårar räddningsarbetet.

Följ ämnen i artikeln