Anna våldtogs på semester – åtalas

Misstänkt för förtal efter övergreppen

Den grekiska ön Samos.
Den grekiska ön Samos.

Annas semester i Grekland slutade i tragedi.

Hon drogades, våldtogs och misshandlades.

Nu har hon kallats till rättegång – åtalad för förtal.

Under 2009 var Anna från Dalarna på den grekiska ön Samos för en sol- och badsemester.

Men drömsemestern blev en mardröm när hon under ett restaurangbesök drogades och vännerna fick hjälp att ta henne tillbaka till hotellet.

Mannen som hjälpte dem tvingade i stället in Anna i en bil och kör henne till ett hus, uppger TV4.

Där ger mannen sig på henne.

”Strider för mitt liv”

– Jag strider där för mitt liv och blir väldigt illa tilltygad. Sedan utför han en våldtäkt på mig, berättar hon för TV4Nyheterna Gävle/Dalarna.

Efter våldtäkten släpps Anna och tar sig hem till Sverige. Där dokumenterar läkare hennes skador genom en rättsmedicinsk undersökning. Hon har bland annat utsatts för trubbigt våld och har skador i underlivet.

Grekisk polis griper mannen och han ställs inför rätta.

Hösten 2009 kommer nästa chock: mannen släpps och frias för alla misstankar. I stället är det Anna som anklagas för att ha ljugit ihop historien för att få ut pengar från en ”våldtäktsförsäkring”.

”Hittar ursäkter”

Anna har dömts till att betala  1 200 kronor i rättegångskostnader och grekiska myndigheter diskuterar problemet med att svenska kvinnor utnyttjar grekiska män för att få ut pengar ur de så kallade ”våldtäktsförsäkringar”.

– Enligt min uppfattning har rätten ägnat sig åt att hitta ursäkter och förklaringar till mannens beteende. Man har inte hört henne och inte kommenterat det svenska förhöret, rättsintyget eller framför allt alla bilder de har fått, säger Annas målsägarbiträde Gunilla von Wachenfeldt till TV4.

Anna har i stället kallats till Grekland för en rättegång mot henne rörande förtal.

- Jag känner mig mycket maktlös, säger hon.

TV4: Kommer du att åka till den här rättegången?

- Aldrig.

Publisert: