80 vargar redan döda

Av: Claes Petersson

Publicerad:
Uppdaterad:
UTSATTA Runt 80 vargar dog förra året. Skyddsjakt, sjukdom och trafikolyckor är dödsorsakerna – bland annat. Aftonbladet i går.
UTSATTA Runt 80 vargar dog förra året. Skyddsjakt, sjukdom och trafikolyckor är dödsorsakerna – bland annat. Aftonbladet i går.

20 vargar ska fällas i dag.

Rekordmånga har redan dött – av bland annat tjuvjakt.

– Runt 80 vargar dog förra året, säger Olof Liberg, docent i viltbiologi.

Enligt färska – och rekordhöga – siffror från Statens Veterinärmedicinska anstalt dog 71 vargar under perioden 1 januari 2010 och fram till i dag i Norge och Sverige. 61 av djuren dog i Sverige.

Drunknade i dike

I siffrorna räknas förra årets licensjakt in, men dödsorsakerna kan vara många, allt från laglig skyddsjakt och sjukdom till trafikolyckor. Två tikvalpar dog till exempel efter att de sövts ner och märkts. Fortfarande påverkade av sömnmedlet flydde de och hittades drunknade i ett dike.

”Vet för lite”

– Om man dessutom räknar in tjuvjakt handlar det om minst ett 80-tal vargar, säger Olof Liberg, docent i viltbiologi och projektkoordinator för vargforskningsprojektet Skandulv.

– Vi vet alldeles för lite om tjuvjakten, men ska göra en mer noggrann analys under våren. I dagsläget gör vi beräkningar utifrån den lilla andel av vargar som vi har radiosändare på.

Kan få 30 valpar

Olof Liberg är med och beräknar hur många vargar som ska få skjutas. Han menar att vargstammen, trots att 20 till 25 procent dör varje år, är stabil.

– Vargar har en enorm reproduktionskapacitet. De främsta vargfamiljerna vi haft har fått uppemot 30 valpar.

Publicerad: