Nyheter

Hotad under flera års tid

Av: 

Carina Bergfeldt

”Hade många fiender” Den amerikanska demokratiska kongressledamoten Gabrielle Giffords har många fiender, enligt henne själv – och hennes pappa. Ovan till vänster är politikerns lokala kontor i Tucson, där sörjande samlats det senaste dygnet.
”Hade många fiender” Den amerikanska demokratiska kongressledamoten Gabrielle Giffords har många fiender, enligt henne själv – och hennes pappa. Ovan till vänster är politikerns lokala kontor i Tucson, där sörjande samlats det senaste dygnet.

NYHETER

Hennes kontor har vandaliserats.

En man med pistol har tidigare gripits i hennes närhet.

Extrempolitiker i båda blocken kallar henne en svikare.

Enligt Gabrielle Giffords pappa, Spencer Gifford, 75, har hans dotter många fiender.

Barack Obamas sjukvårdsreform i mars 2010 var minst sagt en het potatis.

När demokraten Gabrielle Giffords röstade för det omstridda förslaget i amerikanska representanthuset vandaliserades hennes kontor i Tucson bara timmar efter omröstningen.

– Jag fick ett samtal att det skett någon gång mellan midnatt och klockan 02, berättade politikern för MSNBC.

Hon sa dock att attacken, där glasdörrarna och väggarna var krossade i tusentals bitar, inte skrämde henne.

– Nej. Vi har haft hundratals protester utanför vårt kontor. Det har blivit en samlingspunkt för Tea Partyrörelsen och diskussionen är väldigt hätsk, sa hon då.

Kritik mot Palin

Däremot kritiserade hon i samma intervju Sarah Palin, en av rörelsens favoriter, för att bara någon dag tidigare ha lagt ut en karta över 20 politiker, Giffords inkluderad, som enligt Palin ”måste bort”.

Bilden var en USA-karta illustrerad med 20 hårkors – ett för varje politiker – på ett kikarsikte och Palin uppmanade sina anhängare att "ladda om och sikta" på dem.

– De måste förstå att det kan få konsekvenser, sa Giffords då.

Hatad av båda blocken

40-åriga Giffords har länge fått utstå öppet missnöje från extrempolitiker i båda blocken.

Efter att tidigare ha varit republikan gick hon över till demokraterna år 2000 men är stolt över att kalla sig ”centerist” – anhängare av mittenpolitik.

Hon har vid mer än hälften av samtliga omröstningar röstat mot sitt parti och har pratat öppet om att hon är lika ogillad bland radikala demokrater som hos ultrakonservativa republikaner.

Tappade pistol

Men att det fanns ett uppenbart hot mot henne blev tydligt redan i augusti 2009. När Gabrielle Gifford då höll i ett möte liknande det i går kallades polis till platsen efter att en upprörd man tappat en pistol på marken.

– När man representerar ett distrikt som både inkluderar O.K Corral (Platsen för en av världens mest berömda revolverstrider, mellan bland andra Wyatt Earp, Doc Holiday och familjen Clanton) och Tombstone så är ingenting en överraskning, sa hon då i en intervju.

Gabrielle Giffords pappa, Spencer Gifford, 75, sa även han i går till New York Post att hans dotter har många fiender.

– Ja, hela Tea Party-rörelsen, sa han på väg in till sjukhuset för att besöka sin dotter.

ANNONS

Imorgon är det Mumindagen! Fira det med att köpa muggen ABC.

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert: