Nyheter

Smittade gurkor sprider sig i Europa

Av: 

Mikael Stengård

NYHETER

Skräcken för ehec-bakterien sprider sig Europa

Tyska myndigheter har hittat gurkor från de spanska städerna Almeria och Malaga smittade av ehec-bakterien.

Nu har även danska och nederländska gurkor utretts för smittan.

Jakten på att hitta smittkällan till den aggressiva ehec-bakterien pågår för fullt.

Tyska myndigheter meddelade i dag att gurkor odlade i de spanska städerna Almeria och Malaga kan vara huvudsmittkällan.

Men även tre parti gurkor som ursprungligen kommer från Danmark och Nederländerna och som har sålts i Tyskland har testats för möjlig ehec-smitta.

På förmiddagen i dag kom dock det lugnade beskedet för de danska odlarna. Ingen av de danska gurkor som myndigheten Födevarestyrelsen analyserat innehöll inga spår av ehec, uppger nyhetsbyrån Ritzau.

Långa transportkedja

Om gurkorna verkligen smittats i Spanien är oklart. En EU-tjänsteman säger till nyhetsbyrån AP att transportkedjan är lång och att gurkorna kan ha smittats var som helst längs vägen.

Runt om i Europa sprider sig nu skräcken för grönsaker smittade av tarmbakterien. Ryssland har förbjudit import av spanska och tyska grönsaker. I Österrike har livsmedelsverket skickat ut inspektörer till butikerna för att kontrollera att inga spanska grönsaker säljs. Och i Italien kontrollerar polisen sedan i lördags importerade grönsaker från Spanien, Nederländerna och andra europeiska länder.

"Inga bevis"

I Spanien beräknas odlarna förlora stora summor pengar på ehec-smittan och spanska myndigheter har begärt ersättning från EU.

Den spanska hälsoministern Leire Pajin påpekar att det finns inga spanska fall av ehec-smitta rapporterade, och uppmanar tyska myndigheter att påskynda spårningen av smittokällan.

– De tyska anklagelserna orsakar rädsla och påverkar odlarna i ett land utan att det finns bevis, säger hon.

Tusentals människor runt om i Europa har smittats av ehec-bakterien. Sammanlagt har 14 människor dött, alla av dem i Tyskland.

I Sverige har 39 fall av ehec konstaterats. För en kvinna som vårdas på sjukhus i Varberg uppges läget fortfarande vara livshotade.

Ehec-fall har också rapporterats från Storbritannien, Danmark, Nederländerna, Österrike, Frankrike och Schweiz, vilka alla tycks ha sitt ursprung i Tyskland.

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert: