Trippelmördaren Martin Saliba vill frias – begär resning

NYHETER

Martin Saliba, 24, är dömd för trippelmordet i Uddevalla.

Nu vill han ha en ny rättegång.

Advokat Björn Hurtig uppger att brodern Mark Saliba berättat att det var han ensam som sköt.

– När vi följer bevisningen tyder det på att domen i hovrätten inte håller, säger försvararen.

Bröderna Martin och Mark Saliba är dömda för att ha skjutit ihjäl tre unga människor i Uddevalla i mars 2015.

Nu begär Martin Saliba resning. Han vill att Högsta domstolen ska riva upp eller ogiltigförklara den fällande domen, och låta hovrätten ta om målet.

– Vi har ny bevisning. Martin hävdar sin oskuld, vilket han gjort ett tag. Vi fick en uppgift om att hans bror Mark ville berätta vad som hänt på platsen, säger advokat Björn Hurtig.

Martin, den yngre av bröderna, friades först av tingsrätten men dömdes senare av hovrätten till livstids fängelse. När livstidsdomen avkunnades var han inte närvarande – han hade flytt Sverige för Libanon.

De libanesiska myndigheterna meddelade i juni 2016 att han befann sig i landet och i september att han hade gripits. Men eftersom Libanon inte har något utlämningsavtal med Sverige är han fortfarande kvar där.

Björn Hurtig förklarar att storebror Mark Saliba nu tar på sig morden.

– Vi träffade honom på Hall. Han berättade vad som hänt på plats och att det var han ensam som hade skjutit. Han hade massor av detaljer, säger advokaten.

Dödsstraff i Libanon

Utifrån brödernas uppdaterade berättelser har Björn Hurtig och hans medarbetare bland annat återbesökt brottsplatsen. Man har granskat de nya uppgifterna med hjälp av brottsplatsutredare och vittnespsykologer.

– När vi följer bevisningen tyder det på att domen i hovrätten inte håller. Vi tycker att den nya bevisningen omkullkastar den tidigare.

Nyligen inledde de libanesiska myndigheterna en egen rättegång mot Martin Saliba gällande trippelmordet, enligt Björn Hurtig.

– Teoretiskt riskerar han dödsstraff där.

Så utreder polisen mord – med ”mordbibeln” 00:33
ARTIKELN HANDLAR OM