Svenska au-pairflickor i skalvet

Foto: Au Pair Link
”Många tårar” Svenska Cecilia Robinson har letat med ljus och lykta efter sina au pairer i området.
NYHETER

Två svenska au pair-flickor som arbetar i centrala Christchurch gick under flera timmar i dag inte att nå.

Cecilia Robinson, som organiserat deras arbeten i landet, var orolig innan hon åter fick kontakt med flickorna.

– Vi har mött ett ofantligt mod bland de här tjejerna, säger hon.

Svenska Cecilia Robinson träffade kärleken i Nya Zeeland och flyttade till andra sidan jorden.

Nu driver hon en au pair-verksamhet och hjälper andra unga kvinnor att få jobb i landet.

– Vi har ett 40-tal au pair-flickor som befinner sig i Christchurch med omgivningar för tillfället. Det är mestadels tyskor, fransyskor och svenskor, säger hon.

Skickade SMS

När jordbävningen bröt ut började Cecilia Robinson och hennes anställda att försöka få kontakt med alla unga kvinnor som arbetar i området.

– Vi skickade ut SMS och bad dem ringa, svara eller skriva på Facebook. SMS var det bästa alternativet eftersom telefonnätet går upp och ned, säger hon.

Nu, några timmar senare, tycks de flesta av dem vara välbehållna. Två svenska flickor gick under några timmar inte att nå, men nu har man åter fått kontakt.

"Har hört från tjejerna (de två svenska) att de är okej. Vi väntar på mer info", skriver Cecilia Robinson i ett mejl till TT.

”Ofantligt mod”

– Vi har mött ett ofantligt mod bland de här tjejerna. En svenska som jag pratade med var hemma med ett av barnen, och det enda hon kunde tänka på var hur det var med det andra barnet som var i skolan. Vi lyckades hindra henne från att rusa dit för att hämta barnet och istället koncentrera sig på att ta hand om sig själv och det lilla barnet hon hade hemma. Det är modiga och godhjärtade tjejer, säger Cecilia Robinson.

Enligt myndigheterna har 65 människor dött i jordbävningen. Men Cecilia Robinson är övertygad om att dödssiffran kommer att stiga, med tanke på skadornas omfattning.

– De brukar alltid vara väldigt konservativa när de går ut med sådana här siffror. Det gick från 17 till 65 på bara några minuter. Det är nog tyvärr hundratals döda. Minst.