Minst 75 döda i jordskalv på Nya Zeeland

avCarina Bergfeldt

1 av 2 | Foto: REUTERS
Många byggnader kollapsade i skalvet.

Christchurch i Nya Zeeland drabbades av ett kraftigt jordskalv på tisdagen.

Minst 75 människor har dödats och minst 300 personer skadats - och siffran fortsätter att stiga.

I de raserade husen finns instängda människor som väntar på att bli räddade – och på gatorna ligger döda kroppar.

Skalvet, med en magnitud på 6,3, inträffade en mil sydväst om Christchurch, på fem kilometers djup.

Många människor har fångats inne i raserade byggnader i Christchurch, enligt räddningstjänsten.

Japaner fångade

En grupp med 23 japanska utbytesstudenter som satt och åt lunch i en byggnad stängdes alla inne när huset rasade samman. Via sin mobil har en av lärarna ringt sin familj hemma i Japan för att berätta att hon är fastklämd, tillsammans med eleverna.

Och en av stadens mest kända byggnader, Christchurch Cathedral, har delvis rasat samman.

– Det är enormt. Vi vet inte om det finns människor under bråten, säger en präst som står utanför den skadade katedralen.

Enligt New Zealand Herald ligger det ”döda kropar på gatorna” och Nya Zeelands premiärminister John Key bekräftade i morse att minst 65 personer omkom i skalvet.

Siffran kan stiga, säger han och tillägger att skadorna på byggnader och infrastruktur är omfattande.

Katastroftillstånd

Förödelsen är värst i centrala Christchuch, där många människor var i rörelse när det första, stora skalvet ägde rum.

Myndigheterna har utlyst katastroftillstånd.

– Skalvet orsakade större skador är det skalv på 7,1 som inträffade i staden i september förra året, sade en talesman för räddningstjänsten.

– Det här skalvet var värre, kanske inte i intensitet, men vad gäller ödeläggelse, och många människor har blivit innestängda, sade han till Radio New Zealand.

”Ligger på gatorna”

Jane Viol, tredjesekreterare på Sveriges ambassad i Australien som har hand om Nya Zeeland, säger att det inte finns några rapporter om skadade eller avlidna svenskar. En svenska har fått stora skador på sitt hus, men hon själv är fysiskt oskadd och befinner sig hos vänner.

Många av dem som skadades i skalvet har flugits från Christchurch till Auckland. De lokala sjukhusen är alltför hårt belastade.

– Det ligger skadade människor på gatorna, och de lokala vårdresurserna är inte tillräckliga. Man har även tvingats att stänga sjukhus och evakuera patienter därifrån, säger Jane Viol.

Sveriges ambassad räknar med att ett 100-tal svenskar kan finnas i Christchurch-området, men uppgifterna är osäkra liksom hur många svenska turister som kan befinna sig där.