Så här ser hela mänskligheten ut

1 av 3 | Foto: David Trood
Det här ansiktet är egentligen 670 bilder på män och kvinnor från hela världen. Fotografen David Trood har lagt ihop dem till ett ansikte. Klicka på bilden för att se en större version.

avWilliam Svärd

NYHETER

Så här ser genomsnittsmänniskan ut.

Det har fotografen David Trood räknat ut.

Han har fotograferat 670 människor från hela världen och sedan lagt ihop bilderna till en.

Enligt David Trood (till vänster) är det den ultimata bilden.

Han ville ta fram ett fotografi som är intressant för alla människor att titta på – oavsett var i världen man bor. Därför satte han sig med google och tog reda på hur världens 6,7 miljarder människor fördelar sig över jordklotet.

– Sedan tog jag en världskarta och satte upp 670 nålar, en för varje 10 miljoner människor, säger den dansk-australiske fotografen till Aftonbladet.

Plåtade turister

Därefter begav han sig ut på stan i Köpenhamn för att fotografera turister. En person för varje nål, fördelade över världskartan efter befolkningsmängd.

– När jag skulle hitta kineser gick jag ner till den lille havefrue. De brukar gå dit. Jag gjorde mitt allra bästa för att få med alla olika delar av världen, säger han.

I Photoshop lade han samman bilderna till ett genomsnittsansikte. Eller egentligen tre ansikten: en man, en kvinna och en blandning.

Bra blandning

Resultatet?

– Jag älskar dem. Det är balanserade och vackra personer. Jag ser det som människans innersta natur, och vi ser inte så dumma ut.

Rent vetenskapligt är det inte konstigt att ansiktena är attraktiva. Enligt Trood blir en blandning av många ansikten nästan alltid snyggt, eftersom alla små individuella skevheter tar ut varandra.

– Det blir ett symmetriskt ansikte, och människan tycker om symmetri.

Hans nästa projekt är att på liknande sätt ta fram genomsnittsansikten för olika länder.

www.trood.dk kan du ser mer av hans verk.