Den nya arabvärlden

Journalisterna fria från lyxhotellet

Av: 

Lisa Röstlund

NYHETER

– efter fem dagars gisslan

Tidigt i morse släpptes de.

Efter fem dagars gisslan på lyxhotellet Rixos i Tripoli, kunde de 30 utländska journalisterna gå fria.

– Vi lyckades övertyga soldaterna om att världen är förändrad, säger CNN-reportern Matthew Price.

Det var ett antal arabisktalande journalister som natten mot torsdag lyckades förhandla med de soldater som hållit dem fångna.

Tog in att världen förändrats

– De lyckades övertyga dem om att resten av världen utanför är helt förändrad. Det var svårt att förstå efter 42 års diktatur. Men när det till slut sjönk in förändrades allt, beskriver Matthew Price från lobbyn på väg ut, i en första intervju sedan frisläppningen, med kollegorna på CNN:s redaktion.

De soldater som fortfarande var trogna mot Muammar Gaddafi släppte inte in rebellerna utanför, men lät reportrar och fotografer till slut lämna Rixos.

Kastade kalashnikov

–  En av de Gaddafitrogna soldaterna kastade sin kalashnikov genom hela rummet och in i köket och hela situationen förändrades, säger han.

Journalisterna hade lyckats kontakta internationella Röda korset, som tog sig igenom rebellernas check point 150 meter nedåt gatan från hotellet, och med fyra bilar och en civil bil kunde komma till hotellets entré för att hämta journalisterna.

Hotell Rixos är ett av få områden som fram till nu fortfarande kontrollerats av Gaddafis styrkor. Det har även ryktats om att Gaddafi skulle befinna sig i tunnlar under hotellet, och ha låtit hålla fast journalisterna som mänskliga sköldar mot Natos bombningar.

Flera gråter

Genom direktrapportering och twitter har omvärlden kunnat följa deras tillvaro inne på hotellet som beskrivits som "ett femstjärnigt fängelse för journalister".

– Vi upplevde alla vistelsen som en gisslansituation. Det har varit väldigt komplicerat - en känslomässig berg- och dalbana. Det har varit en total mardröm för oss, och mycket av känslorna släpper nu. Flera gråter, säger Matthew Price till CNN.

"Gaddafi kan ha gömt sig där"

Nu spekulerar John Burns, chef för New York Times Londonkontor och dubbel Pulizervinnare, att Gaddafi under en tid gömde sig på Rixos.

– Nu är det mycket otroligt att han skulle vara kvar, men fram till nu har han kunnat befinna sig på hotellet. Hans son Saif al-Islam framträdde där, säger John Burns till CNN.

– Han delar ett drag med Adolf Hitler, som dog i sin egen bunker av sin egen hand, och det är att han identifierar sig själv med sitt folk. Han är Libyen. Och i hans förvirrade tillstånd är det mest sannolikt att han inte flyr, säger John Burns.

Tv-kanalen Al-Jazeera rapporterar nu om att rebellerna kontrollerar största delen av Tripoli, men att fortsatta hårda strider förekommer i flera andra städer i Lybien.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Frankrike–Tyskland i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Den nya arabvärlden

Libyen