Gaddafis son lyckades fly

Sonen Muhammed, 34, har lyckats fly, enligt Al Jazeera.
Sonen Muhammed, 34, har lyckats fly, enligt Al Jazeera.

Snaran dras åt kring Muammar Gaddafi.

Rebellerna har satt upp avspärrningar i hela Tripoli – och diktatorn och hans söner jagas.

Samtidigt har scudmissiler avlossats från hans hemstad Sirte.

Tre av Gaddafis söner sades ha tagits till fånga av rebellstyrkorna. Men en av dem, Muhammed, uppges ha lyckats undkomma rebellerna.

Då svarar rebellerna med att sätta upp avspärrningar i hela Tripoli, då man hoppas kunna ta medlemmarna ur familjen till fånga. Enligt rebelltalesmannen Abdel Hafiz Goga vill man undvika att de tar sig från Tripoli, då de i så fall kan bli svårare att hitta.

Intervjuades i tv

Muhammeds Gaddafis hus bevakades av rebeller sedan i söndags kväll, men under måndagseftermiddagen intervjuades han av tv-kanalen al-Jazeera via telefon – då utbröt skottlossning och samtalet bröts. Enligt al-Jazeera fritogs Muhammed av Gaddafi-trogna styrkor och lyckades fly. Men förvirringen är stor och informationen motstridig.

Fortfarande vet ingen var Muammar Gaddafi själv befinner sig.

Tidigare på måndagen kom uppgifter att Nato planerade nya bombningar av Gaddafis högkvarter Bab al-Aziziya. Men det är oklart om operationen har blivit av och man vet inte om det är där Gaddafi gömmer sig.

Kan gömma sig i fängelse

Högkvarteret Bab al-Aziziya i centrala Tripoli har tjänat som militärt högkvarter men också som Gaddafis residens under det halvårslånga inbördeskriget. Det mesta av högkvarteret har jämnats med marken i Nato-bombningar, men det finns en konstruktion under marken som kan vara intakt. 

Ett annat möjligt gömställe är ett stort fängelsekomplex i huvudstaden som ligger mitt emellan den internationella flygplatsen och Bab al-Aziziya. Enligt svenskboende motståndsaktivisten Shaban Elgale finns upprop på Facebook som uppmanar Nato och rebellstyrkorna att ta sig dit.

– Det sägs att han använt det som fristad, och att han kan vara där, säger Shaban Elgale.

Möjlig flykt utomlands

Det finns också spekulationer om att diktatorn ska ha tagit sig ur landet.

– Det är ingen som vet just nu var han finns. Vissa tror att han flytt till Algeriet eller Sydafrika, säger Shaban Elgale.

Födelsestaden Sirte, öster om Tripoli längs medelhavskusten, finns också på listan av tänkbara gömställen. På måndagen avlossades en scudmissiler från orten, men Natoflygplan lyckades skjuta ner missilen innan den träffade sitt mål. Det kan vara så många som tre scudmissiler som avlossats från Sirte.

Kan gömma sig på hotell

Ett spektakulärt alternativ är att Gaddafi skulle gömma sig under hotell Rixos, där de flesta utländska journalister som befinner sig i Tripoli just nu bor. Där skulle han få effektivt skydd mot Natos bombanfall.

– Det är ett stort bunkersystem, och tanken är att han använder journalisterna som mänsklig sköld, sa SVT-reportern Claes JB Löfström till SR i morse.

Publisert: