Nazistiskt parti ordnar barnläger

Uppdaterad 2011-06-15 | Publicerad 2011-06-14

Det nazistiska Svenskarnas parti, tidigare Nationalsocialistisk front, ordnar sommarläger för barn i Skåne.

Men inte för barn med utomeuropeiskt namn.

– Det lär bli problematiskt, säger arrangören Andreas Carlsson.

"Alla nationalister" hälsas välkomna. På schemat står föreläsningar, tal, workshops, tävlingar, paddling, självförsvarskurser, airsoft och brännboll - och allt är gratis för barn under 15 år.

Utomeuropeiska namn inte välkomna

Lägret äger rum helgen den 8-10 juli i Skåne. Platsen är hemlig.

– Vi går inte ut med platsen i förväg. Under nationaldagsfirandet i Värmland uppmanade en lokal polis folk att inte hyra ut lokaler till oss, säger Anderas Carlsson.

"Gammal som ung" är välkomna, står det på hemsidan. Men det gäller inte alla.

– För personer med utomeuropeiska namn finns många andra alternativ. Vi inriktar oss på målgruppen som vi representerar, säger Anderas Carlsson.

Nazistisk ideologi

Svenskarnas parti är helt klart nazistiskt, enligt Johannes Jakobsson, reporter på tidskriften Expo som bevakar högerextrema rörelser.

– De är arvtagare till Nationalsocialistisk front. De har plockat bort det mest vulgära ur programmet för att verka mer rumsrena, men det är samma personer och samma ledning. Deras nationalism baseras på etnicitet.

Tidigare fanns rasbiologi på skolschemat inskrivet i programmet. Björn Björkqvist, tidigare propagandachef för Nationalsocialistisk front, är en ideologiskt ledande gestalt i partiet, som engagerar sig starkt i antisemitiska teorier, om att det finns judiska konspirationer om att utrota den vita rasen.

Via hemsidan länkas till försäljning av marschmusik och böcker som hyllar Hitler. En Rudolf Hess-affisch ligger på topplistan av bästsäljare.

– Det räcker med att kolla in där för att se vad de står för, säger Johannes Jakobsson.

Barn riskerar livslånga följder

Robert Örell är verksamhetschef för Exit, en organisation på Fryshuset i Stockholm som hjälper avhoppade högerextremister. Han ser det som problematiskt att partiet vänder sig till unga.

– Det är inte konstigt att de gör det. Barn är extra känsliga. Det är lättare att forma någon som inte redan har en ideologi.

Han gör jämförelsen att det är svårare för Moderaterna att värva en 30-åring som kanske är socialdemokrat, jämfört med en mer formbar ungdom. Och när det gäller just extrempolitiska organisationer är unga extra lockade.

– Det är när man är ung som man hamnar i sådana här grupper. 

Det visar bland annat en rapport från säkerhetspolisen och Brottsförebyggande rådet, som kom för ett par år sedan.

Att dras in i en organisation som Svenskarnas parti har ofta allvarliga konsekvenser för ett barn, enligt Robert Örell.

– Det här är grupper som har en starkt avvikande världsbild. Om man i tidig ålder lär sig att tänka som och anamma den synen, är det lättare att fastna. Att vara med i och växa upp i en sådan här miljö är väldigt socialt stigmatiserande och ger stora svårigheter genom livet, säger han.

Debatt om vem som är svensk

50 ska hittills ha anmält sig till lägret. Svenskarnas parti räknar med ett hundratal deltagare. Fokus för barnen ligger på att "ha kul", enligt Andreas Carlsson - men på söndagen kommer alla att få vara med i en politisk debatt som bland annat kommer att ta upp vem som är svensk.

Vem är svensk, anser du?

– Det vill inte jag gå in på. Jag arrangerar det här lägret, säger Andreas Carlsson.