Svensk åtalas för terrorbrott i USA

avJosefin Sköld, Martin Ekelund

Publicerad:
Uppdaterad:

Kändiskrögaren planerade att byta tunga vapen mot kokain – riskerar minst 20 år för terror

1 av 4

new york/stockholm. Svenske knarksmugglaren Paul Mardirossian, 42, gick rakt i USA:s terrorfälla.

Han levererade tunga vapen till agenter som utgav sig för att tillhöra Farc-gerillan i Colombia.

– Om han döms får han sannolikt livstid, säger terroristexperten Magnus Ranstorp.

Paul Mardirossian, 42, skulle just borda ett flygplan till Stockholm den 29 april när han greps av Panamas polis på uppdrag av amerikanska drogbekämpningsmyndigheten, DEA.

Under ett års tid hade de lockat honom i en avancerad fälla, där DEA-agenter utgav sig för att tillhöra den colombianska terroriststämplade Farc-gerillan – och ville byta kokain mot vapen.

Nu står Mardirossian åtalad på sex punkter. Bland annat för att ha gynnat terrorgrupper med vapen i utbyte mot narkotika, så kallad ”narcoterrorism conspiracy”.

Omfattande bevis

– Det klassas som ett oerhört allvarligt brott i USA. Straffskalan är mycket hög, minimum 20 års fängelse, upp till livstid, säger terroristexperten Magnus Ranstorp.

Paul Mardirossian själv nekar till all inblandning, men de amerikanska myndigheternas bevisning är omfattande.

Av åklagaren Preet Bharara beskrivs han som en svensk knarklangare med goda kontakter med vapenleverantörer i Ryssland och Östeuropa.

Mejlar priser

Den 7 februari 2010 träffar Mardirossian, eller ”The stallion” som han kallas under operationen, för första gången den man han tror tillhör Farc-gerillan. DEA-agenten gör klart att han vill köpa vapen. Som betalning kan han erbjuda hundratals kilo kokain.

Mardirossian ska ha fått en specificerad lista på exakt vad de efterfrågar. Dagen efter mejlar han själv över en prislista.

Det kommande året träffas agenten och Mardirossian på flera ställen i världen. Mejlkontakter sparas och samtal spelas in av myndigheterna.

Under ett möte i Panama i januari i år introduceras han för en ny agent. Denna utger sig för att vara en högt uppsatt Farc-medlem och berättar att vapnen ska användas till en attack mot en amerikansk militärbas.

Utlämnad till USA

I april visar Paul Mardirossian att han kan stå för sina ord.

Ett granatgevär och en AK-47:a, en kalasjnikov, lämnas över till en agent i Köpenhamn. De amerikanska myndigheterna har fått det slutgiltiga beviset.

Fällan slår ihop. Han grips och utlämnades till USA i fredags.

I går ställdes han inför den federala domstolen i New York. Svenska UD erbjuder nu Paul Mardirossian konsulär service. De hälsade bland annat på honom när han satt frihetsberövad i Panama.

Aftonbladet sökte i går Paul Mardirossians amerikanska advokat utan framgång.

Publicerad: