Nyheter

Han har rösten som jag borde ha googlat

Av: 

Klas Lindberg

NYHETER

Aftonbladets profiler tycker till om vinterpratarna i P1

Han berättar kunnigt, målande och spännande.

Men rösten är i vägen för all varg.

Den är dov, rosslig, men inte rökig. Den lovar äventyr men borgar för trygghet. Den vadderar hela rummet, tar sig in i huvudet och studsar där stillsamt runt.

Vem är det som har denna röst, detta alldeles underbara vapen? Vem är Henrik Ekman? Och vad är det han pratar om?

Jag vet inte om det någonsin hänt mig, men denne Henrik Ekman har en sån fantastisk röst att jag har svårt att lyssna på vad han har att säga.

Jag letar i stället varför rösten känns så bekant. Jag uppfattar att han säger att han är journalist med stort naturintresse. Miljöreporter. Att han har jobbat på Aktuellt i slutet av 80-talet. Är det månne ursprunget till att rösten satt sig i mig?

Jag får små ledtrådar här och där.

”Om jag låter lite rosslig i dag så beror det på att jag är lite förkyld.” Aha. Hur kan den informationen leda mig närmare målet?

Han stakar sig lite, det är direktsändning, men herregud vad han klarar det bra, han måste ha jätterutin på detta.

Han har nyss släppt en bok, ”Vargen – den jagade jägaren”. ”Det är nog därför jag är här i radio”, säger han och det är därför han har tänkt prata en hel del varg i detta sista Vinterprogram.

Han pratar om vargmetaforer. Som uttrycket vargavinter som kommer sig av att vargen klarar kyla fantastiskt bra.

Han berättar interiörer från sina äventyr från inspelningar av vargdokumentärer (men jag har nog aldrig sett en så därifrån är det INTE). Han problematiserar vargfrågan, den så laddade.

Jag förstår att det är intressant men mäktar inte ta in. JAG VILL VETA. RÖSTEN!

Till slut kommer gåtans svar. Henrik Ekman jobbar som inköpare av naturdokumentärer på SVT. Och han gör själv den svenska berättarrösten på filmerna.

Alla bitar faller på plats. Och jag kan börja lyssna på vad karln faktiskt har att säga. Alldeles för sent, programmet är nästan slut.

Varför googlade jag inte direkt?

ANNONS

De nya Muminmuggarna ABC finns nu att förhandsboka hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert: