Dianas död visas på filmfestivalen

Foto: AP
Sekunderna efter kraschen Paparazzifotograferna tog bilder av Diana in i det sista. Här har bilen precis kraschat i en tunnel i Paris, den 31 augusti 1997. De bilder som nu visas i filmen ”Unlawful Killing” visar en döende Diana fastklämd i bilen.

avCarina Bergfeldt

NYHETER

Bilderna på Dianas död har varit bannlysta i fjorton år.

Men på filmfestivalen i Cannes visas den här veckan prinsessans sista stund på storbildsskärm.

Den nya dokumentären ”Unlawful Killing” väcker stor uppmärksamhet i Storbritannien.

Foto: AFP
Förberedelserna… pågår för fullt i Cannes inför filmfestivalen som drar igång i morgon.

Storbildsskärmarna på sandstränderna i Cannes monteras i detta nu.

Bland svajande palmer och strålande sol ska sedan filmfantaster under elva dagar, med start i morgon, bland annat se världspremiären av Woody Allens senaste film, Jodie Fosters ”The Beaver” – och aldrig tidigare visade bilder på när prinsessan Diana dör.

Al Fayed inblandad

Dokumentären ”Unlawful Killing” är 90 minuter lång och bakom den står bland andra skådespelaren Keith Allen och mångmiljonären Mohammed Al Fayed – pappa till Dodi Al Fayed som dog tillsammans med Diana.

Enligt Daily Mail visas i filmen flera mycket grafiska svartvita bilder på Diana, som är tagna bara ögonblick efter att den svarta Mercedes hon färdades i kraschade in i en tunnelvägg i Paris den 31 augusti 1997.

Bilderna är tagna av en fotograf som var en av de första på platsen efter olyckan, och Daily Mail uppger att hans bilder, där man tydligt ser den svårt skadade Diana, aldrig har visats opixlade tidigare.

Engelsk bojkott

Filmen kommer efter festivalen att distribueras till många länder världen över – dock inte till England.

– Det är synd, för i en tid när det kungliga bröllopet har gjort att republikanerna hamnat i ett koma kunde den vara ett välkommet motgift, säger Keith Allen till Daily Mail.

En talesman för St James Palace vill inte kommentera filmen, men källor inom hovet uppger för Daily Mail att prinsarna William och Harry är bestörta.

”De hoppas att filmen kommer att tas emot med den avsmak den förtjänar” säger källan till Daily Mail.